Днес Общинският съвет на Смолян ще гласува План за финансово оздравяване

На днешното заседание на Общинския съвет в Смолян кметът Николай Мелемов ще предложи гласуването на проект за План за финансово оздравяване на Община Смолян за периода 2016 – 2017год.

Планът трябва да въведе финансови и други мерки за справяне с тежкото финансово състояние на Община Смолян, която е сред 20-те общини в страната с най-голям дълг, и най-голям размер на просрочени задължения. Община Смолян е на дъното по 5 от шестте критерия на финансовото ведомство за тежко финансово положение.

Заради дълговете на общините, Министерство на финансите внесе промени в Закона за публичните финанси (ЗПФ), с които се въвежда процедура по финансово оздравяване на задлъжнелите общини. Бюджетите на общини, които са влезли в процедура за финансово оздравяване, ще се съгласуват с Министерството на финансите.

От най-голямата група в местния парламент, тази на КРОС, преди 2 седмици отправиха остри критики срещу подготвения оздравителен план, в който не фигурират конкретни разчети и цифри на база предходните години, а само общи положения без никаква конкретика.

Според пресцентъра на Община Смолян пък, макар и неразписан, община Смолян изпълнява план за финансово оздравяване още от края на 2012 година. В резултат на предприетите мерки, много от които вече дават резултат, към края на месец юли 2016 г., задълженията към доставчиците са редуцирани с близо 50%. Към момента общинският дълг е 16 млн. 700 хил.лв., сочи информацията от официалния сайт на Общината, изнесена на общественото обсъждане за финансовото й оздравяване на 9 август тази година.

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини