Горските с призив към общините в Смолянско да облекчат добива на дървесина за местното население

Областният управител Недялко Славов и заместник-областният управител Тодор Бозуков проведоха работна среща със заместник-директора на ЮЦДП-Смолян инж.Елин Лилов и директора на РДГ-Смолян инж.Венцислав Фурлански.

Бяха обсъдени предприетите мерки за изпълнение на план програмата на ЮЦДП за подобряване на санитарното състояние на иглолистните гори и указанията на заместник-министъра на земеделието доц.Георги Костов за приоритетното усвояване на увредена дървесина от природни бедствия, съхнене, корояди и намаляване риска от възникване на пожари. 

След срещата със заместник-министър Костов от 1 август т.г., това е първата от поредица работни срещи между областния управител и представители на РДГ-Смолян и ЮЦДП-Смолян, като се планира регулярното им провеждане всеки месец, с цел координиране на действията и сътрудничество между институциите в изпълнение на мерките за решаване на проблема.

Инж.Лилов и инж.Фурлански информираха областния управител, че се прави инвентаризация на всички засегнати от съхнене, корояди, болести и други вредители горски територии и се изготвят списъци на засегнатите подотдели, независимо от собствеността.

РДГ изготвя предписания към частните собственици с цел недопускане на разширяване на площите, засегнати от вредителите. Максимално са улеснени процедурите по очертаване на короядни петна.

Горските отправиха призив към общините да се облекчи процеса и да се включат повече лица в процедурите по добива на дървесина за местното население. Относно обществената информираност, на сайта на ЮЦДП ежеседмично се публикува отчет за количествата усвоена засегната дървесина.

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини