Гигантски златни рибки завладяват австралийските реки

Златни рибки с необичайно голям размер изминават стотици километри всяка година през реките в Западна Австралия. Изследователи от Университета Мърдок твърдят, че откритието показва сериозни последици от инвазията на вида в югозападната част на Австралия.

Новината идва по-малко от две години след като гигантски шарани бяха уловени в крайградски канали и езера.

Д-р Стивън Бийти и изследователи от Центъра за риба и риболов поставили акустични приемници на стратегически места, за да наблюдава миграцията на популацията златни рибки в река Вейс. Така се оказало, че рибките си сменят местообитанията по време на размножителния период, като изминават над 230 км през годината. Но по-голяма изненада очаквала учените.

Популацията златни рибки населявала от над две десетилетия богатите на храна води на реката. В резултат на това рибите достигнали размера на футболна топка. "Наблюдаваме най-бързия известен процент индивидуален растеж на този вид в света", казва д-р Бийти.

Златните рибки са родом в Източна Азия и се смятат за един от най-опасните инвазивни водни видове в света. След като рибата се установи някъде, контролът и премахването ѝ са трудни, което сега се отразява на австралийските екосистеми. Д-р Бийти казва, че инвазията на златните рибки би могла да повлияе на качеството на водата, да доведе до заболяване, да наруши местообитанието и да конкурира местните видове.

Статията е публикувана в Ecology of Freshwater Fish.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини