Кмет и зам.-министър обсъждаха проблемите на болницата в Златоград

На среща, инициирана от Кмета на Община Златоград Мирослав Янчев, със заместник-министъра на здравеопазването д-р Адам Персенски, бяха обсъдени възможностите за подобряване и развитие на общинското здравеопазване, съобщиха от общинския пресцентър. Янчев постави основните проблеми, свързани с недостиг на финансиране за стопанските разходи, което налага ежегодно болницата да се дофинансира със собствени приходи от общинския бюджет. 
Реализираният проект по ОП „Регионално развитие” спомогна да се закупи нова апаратура за всяко отделение, а на настоящия етап общината кандидатства за реализиране на основните енергоефективни дейности по сградата на болницата. 

Зам.-министър Персенски обяви по време на срещата, че Министерство на здравеопазването разработва методика за прецизиране списъка на общинските болници в планинските и труднодостъпните райони с идея да се увеличи допълнителното финансиране за лечебните заведения.

Основен акцент на срещата е бил дискусия по идеята за обединяване в консорциум на МБАЛ „Проф. д-р Асен Шопов” в Златоград с МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" АД в Кърджали. Обсъдена е била и възможността златоградската многопрофилна болница да стане база за специализация, за да се привлекат млади лекари, които ще имат възможност да работят, да получават възнаграждение и да специализират.

В срещата взеха участие председателя на Общински съвет Емилия Кръстева, общински съветници, д-р Личев – управител на МБАЛ „Проф. Д-р Асен Шопов” гр. Златоград, началник – отделения в лечебното заведение и директори на дирекции в общинска администрация.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини