Не само „Ислямска държава” хвърля деца в терористични актове

Атентаторът самоубиец, който се взриви завчера на кюрдска сватба в Турция и уби над 50 души, е боец от "Ислямска държава" на възраст 12 години, припомня БТА.

Екстремистката групировка и в други случаи е използвала деца като смъртоносно оръжие, но това не е само нейна практика.

По повод кървавото нападение в Газиантеп Асошиейтед прес подготви справка за въоръжените групировки по света, които използват непълнолетни за своите цели.

"Ислямска държава"

На 25 март 2016 г. на стадион южно от Багдад юноша на възраст до 16 години взриви носените от него експлозиви в момента на награждаване на победителите в детски футболен турнир. Убити са 29 и са ранени 60 души, главно деца.

По последни данни на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) хиляди деца са били отвлечени досега в Ирак, при което момичетата често са продавани като сексуални робини, а момчетата - принуждавани да станат войници или атентатори самоубийци.

"Боко Харам"

Доклад на УНИЦЕФ от тази година сочи, че една от пет самоубийствени атаки на африканската групировка в Нигерия, Камерун и Чад, вече е дело на дете. От "Хюман райтс уоч" твърдят, че от 2009 г. насам "Боко Харам" е вербувала стотици, а може би и хиляди непълнолетни и е използвала десетки, предимно момичета, като камикадзета с бомби.

Ал Каида

Преди да бъде ликвидиран през 2006 г., лидерът на Ал Каида в Ирак Абу Мусаб ал Заркауи е използвал тийнейджъри за атентатори самоубийци против американските окупатори в Ирак. Впоследствие част от Ал Каида се трансформира в "Ислямска държава".

Радикални палестински групи

"Хамас", "Ислямски джихад" и други войнствени групи организират летни лагери с цел на деца да бъдат внушени антиизраелски убеждения.

Тези групи не пращат деца на самоубийствени мисии, макар че през втората интифада в началото на този век имаше няколко самоубийствени бомбени атентата, извършени от младежи на около 16 години.

От миналата есен десетки палестински тийнейджъри нападат с ножове срещу израелци, като най-младият от тези нападатели е на 11 години. Смята се, че извършителите действат самостоятелно и не са членове на организация.

Воюващите страни в Йемен

В Йемен - една от страните в света с най-въоръжено цивилно население - момчетата от ранна възраст се приучават да си служат с оръжие. В настоящия вътрешен конфликт и правителствените сили, и бунтовниците имат в редиците си непълнолетни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини