Кога шимпанзетата предпочитат сътрудничество, а не съперничество (видео)

Способността за сътрудничество често се счита за елемент, който разграничава човека от другите животински видове. Учените публикуваха резултатите от експеримент, в който нашите близки братовчеди трябвало да работят в екип.

Пет пъти повече шимпанзета предпочели сътрудничеството пред съперничеството. Те намират начини да обезкуражат съперничещите си шимпанзета от групата, показало научното изследване, публикувано в „Proceedings of the National Academy of Sciences“.

Предишни подобни изследвания показваха, че шимпанзетата не са много склонни да си помагат. При сегашното изследване шимпанзета, поставени в сравнително близки до естествената им среда условия, трябвало да свършат обща задача заедно. За да се определят дали шимпанзетата имат същата способност като хората да преодолеят конкуренцията, учените осигурили на 11-те маймуни, които доброволно са участвали в това проучване, отворен избор на партньори за сътрудничество и им дали много начини да се конкурират.

Работата на шимпанзетата била да дръпнат в сътрудничество апарат, пълнен с награди. В половината от случаите в експеримента били необходими две шимпанзета, за да успеят, а в другата половина - три шимпанзета.

Отначало шимпанзетата започнали да влизат в съперничество едно с друго, но скоро установили, че им е по-изгодно да си помагат взаимно. В рамките на 94 часа тестове учените установили 3 656 акта на сътрудничество и 600 – на съперничество, когато шимпанзета се опитвали да крадат лакомства или се биели за тях. Интересен е фактът, че останалите шимпанзета в такива случаи протестирали или отказвали да участват в експеримента, докато агресивните и себични техни събратя не напуснат, както може да се види във видеото

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини