Нов опит за продажба на банка "Виктория"

Синдиците започнаха нова процедура за продажбата на търговска банка "Виктория". Потенциалните купувачи могат да подадат документи до 16 септември, се казва в съобщение, публикувано днес.

Срокът беше удължен до един месец след оповестяването на резултатите от стрес тестовете на банките. То стана факт на 13 август. Синдиците взеха решението за удължаване на срока за продажбата на 100% от банката по препоръка на подуправителя на БНБ Димитър Костов и консултанта по продажбата на банката - "АФА" ООД.

Фондът за гарантиране на влоговете в банките разреши продажбата още на 7 декември 2015 г. При първия опит за реализирането й интерес проявиха само "Инвестбанк" на Петя Славова и консорциум, свързан с "Лев инс". Вторият също не доведе до желания резултат.

Потенциалният инвеститор ще трябва да покрие дълга на банка "Виктория" към КТБ.

Процедурата по продажбата ще се извърши на три етапа: подаване на писма за интерес, подаване на необвързващи оферти, изготвени на база информационен меморандум и дю дилиджънс, подаване на обвързващи оферти и сключване на сделка.

Писмото за интерес трябва да съдържа: информация за предмета и сферата на дейност на потенциалния купувач; финансова информация за последните 3 г.; структура на собствеността, участия в други дружества и структури от финансовия и нефинансовия сектор; да показва опита на кандидата в банковото дело и/или финансовия сектор на територията на Европейския съюз и на Балканите; мотиви за интереса към придобиване на Банката; декларация и/или информация относно способността на потенциалния купувач да покрие изискванията по Глава трета, Раздел II на Наредба № 2 БНБ за лицензите, одобренията и разрешенията, издавани от БНБ по Закона за кредитните институции, във връзка с придобиването на 100% акциите на ТБ „Виктория“ ЕАД.

Подадените писма за интерес ще бъдат разгледани от синдиците на едноличния собственик на капитала на ТБ „Виктория“ ЕАД и потенциалните купувачи, на които ще бъде предложено предоставянето на информационния меморандум на Банката (“Меморандум”), ще бъдат уведомени от „АФА“ ООД.

Подадените вече писма за интерес се приемат за валидни към 16 септември 2016 г., освен в случаите, в които потенциалните купувачи изрично уведомят “АФА” ООД, че ги оттеглят.

Банката е лицензирана през ноември 1994 г. Лицензът е актуализиран за последно през 2009 г. Неин едноличен собственик е КТБ, поставена под особен надзор от Управителния съвет на БНБ на 20 юни 2014 г. На 22 юни същото се случва и с "Креди Агрикол България", впоследствие преименувана на ТБ "Виктория" ЕАД. На 12 декември 2014 г. банката възобновява изпълнението на задълженията си към вложителите, а на 22 декември отпадат и наложените й ограничения за извършване на банкова дейност по реда на специалния надзор.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини