Борисов: Налага се да търсим партньорство с Турция, виждам несолидарност в Европа за мигрантите

Министър-председателят Бойко Борисов се оплаква пред министрите от поведението на държавите членки на Европейския съюз по отношение на мигрантите, се разбира от разпространената стенограма след редовното заседание на Министерския съвет днес. По думите на премиера в тази ситуация България трябва да се опита да поддържа максимално прагматични и добронамерени отношения със съседите.

"Германия казва: Ще върнем 20 хиляди на Унгария. Унгария пък: Ние ще ги върнем обратно на Балканите. А ние от Балканите накъде да ги върнем? Ние не сме ги искали. Ние не сме ги канили. Ние не сме виновни за бомбардировките там. Ние къде да ги върнем? Обратно там? На самолетите за Европа? Е, за какъв съюз говорим тогава?", пита Борисов и призовава министрите да му дадат съвет за по-различна позиция в разговорите, които му предстоят в петък и събота. На 26 август Борисов ще се срещне в Истанбул с турския си колега Бинали Йълдъръм, потвърдиха малко по-рано за "Дневник" от правителствената пресслужба, а на 27 август - с канцлера на Германия Ангела Мекел. Основната тема на разговорите ще е мигранската криза. 

"Госпожа Бъчварова сега е в Берлин на среща с техния вътрешен министър. И тук въпросът не е да искаме пари или техника, разбира се добре дошла е, но ние имаме пари да си я купим. Въпросът е, че от никой не виждам да даде решение. Нещо повече - виждам абсолютна несолидарност", продължава Борисов.

Той уточнява, че към момента под думата "предотвратени влизания" на мигранти в България се разбира "върнати в Турция" мигранти. "Тъй като споразумението с Европейския съюз не е влязло в сила, това изключва реадмисията. Ние към този момент със съдействието на турската страна действаме с този подход. Официално са върнати 24 човека, а "препятствани" или "предотвратени" са над 26 хиляди", подчертава Бойко Борисов.

Той се оплаква, че заради ограниченията в Европейския съюз всеки ден България заделя "огромни ресурси за прехрана, за охрана, за интервюта за статут, за всеки един регистриран мигрант служители на ДАНС и МВР провеждат интервюта, проверяват, куп неща".

"Това е всеки ден, денонощно. Всяка нощ около 100-150 човека регистрирани, които не спазват правилата, а няма и къде да ги върнем. Простират си дрехите по центъра. Оставят си багажа. Отрядът ни за борба с тероризма непрекъснато проверява изоставени торби, куфари, обезвреждат и харчат ресурси. Оставят чанта – отиват да я обезвреждат, оставят яке – отиват да го обезвреждат. А при всяко обезвреждане, защото не може никой да си позволи да каже "Абе това сигурно не е бомба", се прилага абсолютно пълният списък от мерки – отцепване на района, блокиране, разчистване на периметъра. И оттам отиват на друго място."

Борисов обобщава, че казва това, за да покаже, че няма друг начин, освен България да се опита да поддържа "максимално работни, прагматични, добронамерени отношения със съседите". "Сърбите изкараха армията, заградиха границата заедно с нашите и вече няма изход от България. Все повече България започва да им харесва. За съжаление, в Гърция нещата не стоят добре. И ни остава да търсим партньорство с турската страна", декларира премиерът.

"Философи много, демократи много, но влязат ли още 10 хиляди, ще спрете да говорите за култура, за спорт, за туризъм и за всичко останало. Центровете са ни пълни. Това означава, че трябва да се мисли за нови, да се финансират, разбира се. И не виждам в Европа перспектива за решение на този въпрос. Точно обратното, виждам панически държава след държава да се спасява поединично и всеки намира някакъв член в Договора за Европейския съюз, който му дава това право, тъй като вече и големите държави в Европа не само се задъхват, а и обществата им панически почват да се съпротивляват", заплашва Бойко Борисов.

Той изразява надежда, че "ние като правителство максимално да сме консолидирани с партиите, които сме тук, с партиите, които ни подкрепят, и се надявам, че и политическата класа в България си дава сметка пред какво сме изправени".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ма
    мамин -сибиряк
    4 -5
    21:43, 24 авг 2016
    Ха така дойде ли ви яйцето на гъза Путин лош Русия лоша руснаците лоши Ето ви ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ цености наврете си ги в ЗАДНИКА Европата никога не е желаела доброта на България Сега ще ви върнат европейските бежанци от Запад а от юг Ердоган ще ви залее с още 1000000 и 1000000 ц***** си имате и ще станете провинция на Индия или Бангладеш Да питам този вашия президент -мушмурок хщеше да тръгва да с войската ви да ни завоюва чакаме ви с ---памперси и дамски превръзки за армията ви Че армията ви не я бива това го знаем ами изкарайте я на границата и да стрелят НА МЕСО иначе ЗА ТРЕТИ ПЪТ ТРЯБВА ДА ИДВАМЕ ДА ВИ ОСВОБОЖДАВАМЕ
  • 2
    14
    14/88
    2 -1
    12:16, 25 авг 2016
    Вие не сте ни освобождавали, сибиряк, само ни заробвахте повече..
Последни новини