Какво ново очаква учениците от 15 септември

Три седмици преди началото на новата 2016/2017 учебна година образователното министерство публикува новите моменти за учениците след влезлия в сила от август нов образователен закон. 

Нов учебен план през 2016/2017 г. ще има само за първи и за пети клас. Ще се работи по действащите до момента учебници. Нов учебник ще има само по история за пети клас. където ще се учи античност. За седми клас предстои компенсиране на пропуснатия материал по история - раздел "Средновековие", по география - раздел "Континентална Европа", по биология - раздел "Гръбначни животни".

От 15 септември в часовете на класния ръководител ще има обучение по гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование. Всяко училище трябва да си разработи свой етичен кодекс.

В първи клас оценяването ще е с качествени оценки и приключва с една обобщена оценка. За пети клас се предвижда броят на текущите оценки да зависи от броя на часовете по определен предмет - ако например предметът се изучава 2 часа седмично, ученикът не може да има по-малко от 2 текущи оценки по този предмет през срока.

Тази учебна година няма промяна в оценяването за втори и за трети клас, които ще получават оценки по шестобалната система. Децата до 4 клас няма да повтарят.

Според новия учебен график първокласниците ще учат до 31 май 2017 г., както и четвъртокласниците, които ще се завършват с национално външно оценяване по четири предмета. Изпитът по математика е възможен вариант за вход за гимназиите с профил математика и/или природни науки, съобщиха от просветното ведомство.

В седми клас обучението е до 15 юни 2017 г. и ще завършва с 3 национални външни оценявания – по български език и литература, по математика и по чужд език. Оценяването от изпитите ще е с точки и всеки ученик ще може да кандидатства в различен тип гимназия – профилирана или професионална, обясниха от министерството.

Държавните зрелостни изпити ще са на 19 и на 22 май 2017 г. Раздаването на дипломите за средно образование ще е в определен срок - до 22 юни 2017 г.

От тази учебна година започва създаването на професионално портфолио от всеки учител. В него ще се отразява образователна квалификационна степен, професионална квалификация, допълнителна специализация, постиженията и успехите на учениците, както и личните успехи. Започва и задължителната вътрешноучилищна и извънучилищна квалификация.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Пр
    проверки
    2 0
    21:39, 25 авг 2016
    Най-после и учителите да се размърдат, ако не се окаже формално , както беше с главните и старши учители. Просто бумащина...и нищо съществено, само се отчита дейност !
  • 2
    Ка
    Как така
    1 -1
    18:32, 27 авг 2016
    Как новият закон регламентира компетентностите на директорите на училища - всяка нагла бизнесменка болна за язява може да се сдобие с директорски пост - стига да има връзки и бонбони! А после се оказва, че работата и отговорността съвсем не е това, което е очаквала, в резултат на което нервозността, сприхавостта и злобата й се увеличават многократно! Никой насила никого не е правил директор на училище - или ще се държи човешки или да си вдига чукалата. Когато искаш да си най - значи трябва да си реално най - а не аз това не правя щото съм директор, онова не правя щото съм директор, трето не правя щото съм директор - ами за какво си директор ма!
Последни новини