Щатски изтребители се включват в охраната на небето ни

Съвместна охрана на българското въздушно пространство заедно с ВВС на САЩ беше одобрено на днешното правителствено заседание. По думите на военния министър Ненчев операцията ще бъде кратковременна: ще започне от 9 септември и ще приключи на 16 септември.

"Мисията е мирновременна и е инициатива, която беше предприета от НАТО", уточни Ненчев. В съвместното патрулиране ще участват два американски самолета F-15, които ще извършат охрана заедно с български МиГ-29. Общо на българска територия ще има 8 щатски изтребителя, които ще патрулират на ротационен принцип.

"Цялата мисия, която ще продължи около седмица, ще бъде изцяло на разноски на САЩ, т.е. българската страна не дължи нищо", допълни военния министър. И добави: "Държа да отбележа, че ние и сами може да изпълняваме тази мисия. Разполагаме с достатъчно МиГ-29, които биха могли да се справят.", застрахова се Ненчев.

Изказването на Ненчев идва отговор на обвиненията на бившия началник на ВВС о.з. Ген. Румен Радев, че страната ни се подготвя да сключи договор с натовска държава за охрана на небето ни срещу заплащане. От изказването на бившия генерал стана ясно, че въпросната страна е Полша. Той обяви преди седмица, че има подготвено техническо споразумение, според което патрулирането трябва да започне от септември. Днес Ненчев потвърди, че разговори за съвместен ер полисинг с Полша продължават да се водят, но все още няма взето решение. Военният министър също така оказа да уточни от кога се водят разговорите за съвместна охрана на небето ни с американските ВВС.

По-късно днес от министерство на отбраната дадоха повече подробности по въпроса на какви ограничения ще се подчиняват американските самолети по време на мисиите си над страната. "При охраната на въздушното пространство на Република България дежурните самолети на САЩ се ограничават до изпълнение на мисиите: зона за дежурство във въздуха; прехват; визуално опознаване; съпровождане и намеса. Не се разрешава употреба на оръжие, включително и за предупредителна стрелба, от дежурните самолети на САЩ.", уточниха от отбранителното ведомство. От министерството добавиха, че по време на съвместното изпълнение на ер полисинг българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно.

"Мисията е част от мерките на за разширена охрана на въздушното пространство на съюзниците по източния фланг на алианса", коментираха днес следобед и от щаб-квартирата на НАТО в Брюксел. "НАТО приема много сериозно отговорността си да гарантира сигурността и интегритета на нашето въздушно пространство. Тази мисия е демонстрация на солидарност и подкрепа за нашия съюзник България", коментира зам.-генералния секретар на Северноатлантическия алианс Александър Вършбоу. Всички адаптирани мерки за подсилване на югоизточния фланг на НАТО предстои да бъдат оповестени на среща на външните министри от страните членки през октомври. Очаква се съвместни съюзнически въздушни патрули да започнат и във въздушното пространство на съседна Румъния.

Днес също така българското правителство гласува предложението за нов командир на бойната ни авиация. Както стана ясно вчера, това е бригаден генерал Цанко Стойков, който в момента е български военен аташе във Вашингтон. Очаква се президентът да издаде указ за назначаването му в началото на следващия месец, каза военният министър. Преди да поеме дипломатическия пост, ген. Стойков е бил началник на авиобаза Граф Игнатиево, където е базирана българската изтребителна авиация.

Днес военният министър още веднъж изрази надежда, че страната ни ще успее да сключи договор за придобиване на западен тип изтребители до края на тази година и ще започне да получава първите бройки в края на 2018 или началото на 2019 г. За целта правителството отпусна 1.5 млрд. лв., които трябва да послужат за закупуването на първите 8 машини, които са пригодни за коалиционни операции в рамките на НАТО. "Може би ще направим допълнителен преглед на документацията и надявам се в срок в рамките още на тази година да имаме договор, за да можем да оползотворим тези средства, които са предвидени", каза Ненчев. Миналата седмица о.з. ген. Радев заяви, че форсирано е завършил работата по въпросния проект, преди да напусне. Днешното изказване на Ненчев обаче съдържа намек, че предложението на вече бившия командир на ВВС и настоящ кандидат-президент на БСП може и да претърпи някаква ревизия.

За тази година военното министерство има 80 млн. лв., целево отпуснати за бъдещия проект за придобиване на нов тип самолет. Преди време началникът на отбраната ген. Константин Попов намекна, че ако не бъде подписан договор до края на 2016 г., средствата евентуално могат да отидат за поръчка на ракети и друго въоръжение за бъдещите изтребители.

Източник: capital

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини