Откриха екзопланета край най-близката до нас звезда (видео)

Вълнуващо съобщение направиха астрономите тази сряда, 24.08.2016 г.. Те са открили планета  в обитаемата зона около най-близката звезда.

Международен екип от учени обяви, че са "открити ясни доказателства за планета в орбита около най-близката звезда до Земята, Проксима Центавър".

Дълго търсеният свят Proxima B обикаля около своята червена звезда на всеки 11 дни и е с температура . подходяща за съществуването на вода в течно състояние на повърхността. Тази скалиста планета е малко по-голяма от Земята и е най-близката екзопланета до нас. Тя може също така да се окаже най-годната за живот извън Слънчевата система.

Откритието е направено като част от кампанията Pale Red Dot.

Звездата, около която се върти екзопланетата, е на около четири светлинни години от Слънчевата система - червено джудже, наречено Проксима Центавър. Това е най-близката до Земята звезда, изключая нашето Слънце. Студената звезда от съзвездието Кентавър е твърде слаба, за да се види с невъоръжено око и се намира в близост до много по-ярка двойка звезди, известни като Алфа Кентавър AB.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини