"Родопски хайдути" ще лагеруват на комитско сборище над Орехово

Изображение 1 от 2

    Сдружение "Родопски хайдути" организира за поредно лято традиционното"хайдушко сборище". Тази година то ще се проведе от 26 до 28 август в местността Сенево над чепеларското село Орехово, а домакин ще бъде местният „хайдутин“ Андон Шопов, от селото.

    Членове на Сдружението от всички краища на Родопите ще се съберат в лагер, сцециално изграден за хайдушката дружина до параклиса "Вяра, Надежда и Любов“, като са предвидени и навеси при лошо време.

    Тридневният лагер на открито е изцяло за членовете на сдружението, а за всеки, който иска да се присъедини, воеводите са поставили строги изисквания. Целта на сборището е да сплоти големия колектив на Сдружението, както и всеки участник да се пренесе максимално столетия назад във времето на родопските комити, когато модерните технологии не са били потребни.

    „Цяла година всички ние чакаме с нетърпение най-истинското изживяване, което не е свързано с комерсиална цел. По начина и условията на провеждане сборището няма аналог в цялата страна“, обясни председателят на „Родопски хайдути“ Манол Руженов.

    В рамките на 3-те дни ще бъдат организирани хайдушки надпревари, ще се направи курбан за здраве, а родопската гайда ще оглася простора и ще зареди всички с духа на планината и родолюбието и патриотизма, които са основна ценност в цялостната дейност на Сдружението.

    СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини