НАТО: За пръв път засилваме патрулите над България

Охраната на българското въздушно пространство с два американски изтребителя от 9 септември е част от мерките на НАТО за засилване на "въздушното патрулиране" (еър полисинг) на източните съюзници. Това се посочва в съобщение на алианса.

В сряда, след заседанието на кабинета, военният министър Николай Ненчев съобщи, че съвместно с български самолети два американски изтребителя ще охраняват въздушно пространство на България от 9 септември в продължение на една седмица. Засега не се предвижда въпросният еър полисинг да бъде повторен.

"Досега патрулирането над България се извършваше само с национални средства. Засилването на мерките по отношение на страната се правят за първи път от НАТО, в отговор на искане от българските власти", се посочва в съобщението на алианса.

"НАТО поема много сериозно отговорността си да осигури сигурността и интегритета на нашето въздушно пространство. Тази мисия е демонстрация на солидарност и подкрепа за нашия съюзник България", е коментирал зам.-генералният секретар на пакта Александър Вършбоу.

Въздушното патрулиране обикновено е насочено към военни или цивилни самолети, които не се придържат към международните регулации на полетите, или се приближават към въздушното пространство на НАТО без съответното разрешение за свободно преминаване.

Често това се случва заради грешки при идентификацията, при неправилна комуникация с контрола на трафика, без предварителни планове и др., се посочва в съобщението.

В края на юли българското военно министерство обвини Москва, че не изпълнява международните норми във въздухоплаването и руски самолети летят над Черно море без опознавателни знаци, предварителни планове и с изключени транспондери.

По този повод Ненчев и руската страна влязоха в обяснителен режим, след като Москва поиска разяснения какво точно представлява българската зона на отговорност. От българското Министерство на отбраната тогава се обосноваха, че съгласно международните регламенти на Европейската агенция за гражданско въздухоплаване и регионалното Споразумение за разпределение на въздушното пространство над Черно море, за всяка страна е определен регион за полетна информация, отговорност и контрол (за България Flight Information Region Sofia – FIR Sofia). Този регион има координати в акваторията на Черно море далеч извън морското и въздушното пространство на страната. Затова притесненията на София не са заради нарушение на въздушното пространство на страната, а са свързани с полети на руски самолети.

"Реакциите на въздушните патрули на НАТО се стремят към минимизиране на рисковете и осигуряване на сигурността на полетите", успокояват от алианса.

Оттам допълват, че въздушното патрулиране на пакта помага да се осигури еднаква подкрепа за всички съюзници, включително тези, които не разполагат с пълния набор от съоръжения за военновъздушна отбрана.

Източник: http://www.mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини