Domino's започва тестове на доставки на пици с дронове (видео)

Веригата пицарии Domino's Pizza съобщи, че започва да изпробва в Нова Зеландия доставки на пици с помощта на безпилотни летателни апарати. Това ще бъде първата в света подобна услуга, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Компанията публикува във Facebook снимки на дрона и уточни, че планира по-късно тази година да доставя по въздух пици на новозеландските си клиенти. Дронът от карбонови нишки е разработен в партньорство с американската компания Flirtey.

"Доминос" обяви намеренията си още през март, когато стана известно, че дронът е на четири колела, висок почти метър и има затоплящ контейнер, побиращ до 10 пици. Захранва се с акумулатор и използва сензори за избягване на препятствията.

При поръчката клиентите получават код, който се въвежда в дрона, когато той пристигне, за да отключат контейнера. Дроновете използват автопилот и криптирана комуникация от военен клас и ще се движат с 30 км/ч на височина около 60 м, посочва ДПА.

Първоначално дроновете ще летят само при хубаво време. Когато има силни ветрове и валежи, компанията ще преминава към традиционни методи на доставки.

Инициативата бе приветствана от новозеландския министър на транспорта Саймън Бриджис, който заяви, че Domino's е избрала Нова Зеландия поради напредничавото мислене в авиационните правила. Освен това веригата разглежда възможността за такива доставки и в Австрия, Белгия, Франция, Холандия, Япония и Германия, допълва ТАСС, позовавайки се на информация на "Блумбърг".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини