Борисов с послание за ЕС: Падат визите за Турция или война

Турският премиер заплаши, че ако до октомври няма споразумение с ЕС за безвизов режим, ще има огромен риск от мигранти. Бойко Борисов ще предаде посланието му.

Българският министър-председател е в Истанбул по покана на турския си колега Бинали Йълдъръм. 

Двамата обсъдиха мигрантската криза в Европа и нейното отражение върху държавите, поставени на най-голям натиск, съобщи правителствената информационна служба.

"Искаме нашите европейски приятели да разберат, че вече настъпи времето да поемат повече отговорност във връзка с мигрантите. От жизнено важно значение е в края на месец октомври да влезе в сила споразумението за либерализиране на визовия режим. Ако то и споразуемениято за реадмисия не бъдат изпълнени, това ще постави Евроопа пред един огромен риск", предупреди Йълдъръм. 

Борисов пък заяви, че въпреки срещата и прекрасните взаимоотношения между България и Турция, в никакъв случай не е станал по-спокоен. Той подчерта, че в Европа трябва да се направи ясна оценка докога Турция ще успява да спира мигрантите, ако приетото споразумение с ЕС не влезе в сила.

"Така че имам доста послания, които да споделя с колегите (в ЕС - б.р.). За да бъда точен, съм си ги записалЛошо – хубаво, това споразумение към момента в пъти ще намали натиска към Европа. Надявам се дипломатите да надделеят и да намерят решение, защото добра война няма, а не се ли реши по дипломатичен път конфликтът, тя е неизбежна и на наша територия.Разбирам, че за Европа е много удобно като политическа кауза да извадиш борбата срещу мигрантите, да кажеш, че ще ги върнеш там, откъдето са дошли, но не си представям как ще почнем да приеме на летище София десетки хиляди мигранти, които връща Европа”, каза още българският премиер. 

Той добави, че след като сме поели ангажимент, с претенциите си на правови държави, трябва да го спазваме. 

И благодари на турския си колега, че са поели ангажимент и ще направят всичко, за да се намали миграционният натиск върху България. 

"А и сега негласно го правят. В момента това, което правят колегите, е да препятстват нова над двумилионна вълна от областта на Алепо", изтъкна Борисов, цитиран от "Фокус". 

По думите му предстоят изключително трудни месеци, но той изрази надежда, че с воля от ЕС и Турция ще се намери изход от този застой.

"Не искаме да решим проблема само на България за сметка на Гърция. Ние сме солидарни. Можем да го решим. Аз съм убеден, че Европа и Турция ще дадат много по-голяма стабилност заедно в региона", каза още Борисов. 

Той увери, че няма да приеме вариант България да е буфера между Турция и Европа и иска европейско единство и защита на суверените на всяка държава, не за сметка на Турция.

От своя страна Йълдъръм заяви още, че с Борисов винаги обсъждат въпросите, които ги вълнуват и незабавно предприемат стъпки. 

"Обсъдихме в подробности с приятеля ми Бойко Борисов всички отношения, които засягат двете страни. Турция и България са не само две съседни страни, но са и приятелски държави и много добри съюзници. Двустранните ни отношения се разгръщат с всеки изминал ден. Работим съвместно в сътрудничество в НАТО и други организации. Работим в солидарност с редица регионални организации", допълни турският премиер. 

По думите му тези техни близки отношения се отразяват положително и на отношенията с ЕС. Той посочи кризата в Сирия и това, че Турция приютява над 3 млн. мигранти. Посрещаме всичките им нужди, защото това е в традицията ни - да оказваме помощ на тези, които са в нужда, подчерта Йълдъръм. 

Междувременно Бойко Борисов написа във Фейсбук, че освен с Йълдъръм, му предстои среща "на четири очи" и с президента Реджеп Ердоган. Днес той ще открие трети мост, който ще свързва Европа и Азия, в присъствието на българския премиер. 
Мостът ще отвежда товарите на нашите магистрали "Марица" и "Тракия", подчерта Борисов. 

"След разговорите в Турция ще отпътувам за Берлин, където ще проведем срещи с канцлера Ангела Меркел и останалите държавни ръководители на страните от ЕС", допълни той. 

В навечерието на визитата си в Турция, премиерът даде интервю за „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“, в което предупреди за нова мигрантска вълна, ако спогодбата ЕС - Турция от март се провали. В него той припомни, че Ердоган още миналата година заплаши, че може да "наводни"‘ Европа с мигранти. И добави, че ако тя не спази споразумението си, той може да изпълни заплахата си.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Но
    нов гост
    0 -1
    18:27, 26 авг 2016
    Ердоган още миналата година заплаши, че може да наводни"‘ Европа с мигранти.
    Ако ЕС наложи вето на Ердоган,какво ли ще се получи?
    Москва наложи вето и видяхме резултата-Ердуган се извини.
  • 2
    Да
    да учова Господь и окриля
    0 0
    19:43, 26 авг 2016
    И в двата случая сме втасали В случай на отказ от страна на Меркелица Ердоганич ги пуска и ------става страшна поне за нас Във втория случай ако паднат визите турски паспорти ще получат всички турци араби и всяка друга паплач Тогава тази паплач официално ще може да пътува за Европата и повечето ще минават през Булгаристан --можете да си представите каква неразбория ще настане тук като се има пред вид че нашата власт не може да се справи с двама - трима ц***** тогава ще е АД Да учоа Господь и окриля
Последни новини