Димитровградски училища и градини с промяна в имената през новата учебна година

С нови абревиатури ще са две средни училища в Димитровград от началото на новата учебна година. Промените са заради влезлия в сила от 1 август изцяло нов закон за предучилищното и училищното образование.

СОУ "Любен Каравелов" вече е Средно училище (СУ) Любен Каравелов, като от името отпада общообразователно. Същото се отнася и за СОУ "Васил Левски", което вече е СУ "Васил Левски". Останалите местни основни и средни училища в Димитровград засега нямат да имат промени в изписването.

Новост има при изписването на детските градини в Димитровград. Отпадат абревиатурите ОДЗ и ЦДГ. На тяхно място ще се изписва детска градина, като имената на отделните детски заведения в Димитровград се запават. Например ОДЗ "Слънце" вече е детска градина "Слънце".

Смяната на имената е най-малкото в заложените в закона промени в образованието, коментират експерти. Промяна на трудовите договори, смяна на печатите и промени на банковите сметки и на електронните подписи са първите стъпки с които директорите вече са се заели.

Освен имената на училищата с новия закон се променя и структурата на образованието, като диплома за основно образование ще се взема след завършен седми, а не след завършен осми клас, както е сега. След това учениците ще могат да кандидатстват в профилираните и в професионалните гимназии дори и с лоши резултати на изпитите за национално външно оценяване.

Гимназиалното образование се разделя на два етапа - от 2020 г. първият приключва с национално външно оценяване след десети клас, а вторият - със задължителни матури след дванадесети клас, които още следващата година ще се провеждат след баловете. Заради новата структура на образованието до 31 май 2017 г. общинските съвети трябва да решат дали да съкратят един клас от основните училища, или да ги направят обединени - до десети клас включително.

До началото на септември всяко основно училище трябва да е готово учебните планове за първи и за пети клас. Училищата ще имат възможност да променят до 30% от учебните програми, но само с разрешение на просветното ведомство. Това ще стана с проекти за т.нар. иновативни училища, които трябва да са готови и подадени до 31 януари 2017 г.

С новия закон се премахва възможността учениците да повтарят от първи до трети клас включително при слаби резултати. Оценки по шестобалната система в тези класове също няма да има, а учителите сами ще решават как да "оценяват" резултатите. Все пак възможните категории са "отлично представяне", "много добро", "добро", "задоволително" и "слабо". За всяка една оценка ще трябва да има аргументация пред целия клас.

Точковата система за оценяване ще бъде въведена още през следващата година, но само за изпитите за национално външно оценяване, които ще бъдат по-малко. Преди старта на учебната година в училищата ще трябва да бъдат формирани и обществени съвети, които да осъществяват граждански контрол върху образователното заведение.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини