Подготвяме по-строги мерки спрямо бежанците

Агенцията за бежанците (ДАБ) ще обособява помещения от затворен тип. Това решение ще вземе на днешното си заседание Министерски съвет, след като разгледа промяна в Устройствения правилник на агенцията. Това заяви на извънреден брифинг председателят на агенцията Петя Първанова, предаде БГНЕС.

Помещенията от затворен тип са само едно от решенията, взети след проведена работна среща на председателя на Агенцията за бежанците, заедно с кмета на Харманли Мария Киркова, областният управител на Хасково Станислав Дечев и директора на Областната дирекция на МВР в Хасково комисар Ангел Цанков.

„Очевидно е, че обстановката налага да има такива центрове от затворен тип, които ще дадат възможност и за генерална превенция, т.е. лицата, които нарушават реда да бъдат настанявани в такива помещения”, заяви Първанова, която беше вътрешен министър в служебното правителство на Марин Райков.

На въпрос дали може център от отворен тип да се превърне в център от затворен тип Първанова заяви: "Уверявам ви, че обсъждаме всякаква възможност".

Други мерки, които се предприемат, са промяната в Закона за убежището като бъдат определени зони за придвижване на лица, които са в процедура по предоставяне на закрила. Предвижда се извеждане на системните нарушители от центъра в Харманли в сгради от затворен тип. Предстои да бъдат очертани зони за придвижване, те са административни зони за разрешено придвижване на лицата, настанени в центровете. Това е само идея за момента, но се работи по това какви ще бъдат очертанията на тези зони. Бежанците трябва да имат достъп до медицински услуги, образователни и социални услуги. Това може да бъде един град, от който те нямат право да излизат или определен регион или община, обясни Първанова.

Друга мярка е засилването на полицейското присъствие не само в зоната на центъра, но и в град Харманли. Освен това се предвиждат и съвместни внезапни проверки за незаконни лица в центъра за нястаняване. Забранява се също и употребата на алкохол в самия център. Първанова заяви, че се работи съвместно с местните органи на властта - кметства, областни управители и МВР.

С промени в Устройствения правилник на ДАБ ще може със собствени средства агенцията да ремонтира сградата в кв. Бусманци, която е предоставена от МВР и е за 60 души. От следващата седмица там ще могат да бъдат настанени бежанци, срещу които има образувано наказателно производство, тъй като това налага те да бъдат отделяни.  

И в момента има практика да се настаняват хора от един етнос на едно място и да не се смесват, например пакистанци, които са шиити с иракчани, които са предимно сунити, афганистанците се настаняват на други места. В „Овча купел”, например са настанени хора от уязвими групи. В Харманли, инцидентът от неделя (28 август) е единственият за момента, уточни Първанова. След възникнал личен конфликт между група иракчани и афганистанци се разрасна масов бой, в който участваха близо 800 обитатели на центъра. Харманли е най-големият център, който работи като разпределителен за останалите центрове в страната.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини