Започва кинофестивалът във Венеция

Кинофестивалът във Венеция ще започне днес за 73-и път с прожекция на филмовия мюзикъл "La La Land" ("В страната Ла-ла-ла") на американския режисьор Деймиън Шазел с участието на Райън Гослинг и Ема Стоун, съобщиха световните агенции.

Организаторите решиха да отменят тържественото откриване на фестивала, за да бъде почетена паметта на жертвите и в знак на съпричастност към пострадалите от опустошителното земетресение в Централна Италия.

Двадесет филма ще бъдат показани в конкурсната програма на кинофестивала във Венеция. Сред тях са "По млечния път" на сръбския режисьор Емир Кустурица с участието на Моника Белучи, документалният филм "Пътуване във времето" на носителя на "Оскар" Терънс Малик с Кейт Бланшет, научнофантастичният филм "Пристигане" на Дени Вилньов с Ейми Адамс.и Джереми Ренър, биографичният филм за Жаклин Кенеди Онасис "Джаки" на Пабло Лараин с Натали Портман, трилърът "Нощни животни" на модния дизайнер, станал режисьор Том Форд с Джейк Гиленхал, филмът в 3D формат "Хубавите дни от Аранхуес" на Вим Вендерс с Ник Кейв.

"La La Land" ("В страната Ла-ла-ла"), с който ще започне фестът, също е сред претендентите за "Златен лъв".
Британският режисьор Сам Мендес ще бъде председател на журито, което ще определи призьорите в основната конкурсна програма, пише БТА.

Копродукцията на Белгия, Холандия и България "Белгийският крал" участва във втората основна конкурсна програма - "Orizzonti" ("Хоризонти") - венецианския еквивалент на "Особен поглед" в Кан и "Панорама" в Берлин, съобщава "София филм фест".

Френският актьор Жан Пол Белмондо и полският режисьор Иржи Сколимовски ще бъдат удостоени с награди "Златен лъв" за цялостен принос.

Кинофестивалът във Венеция ще бъде закрит на 10 септември с римейка на "Великолепната седморка", режисиран от Антоан Фукуа с Дензъл Уошингтън в главната роля.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини