Никога няма да видите всичките 12 точки в тази решетка

Оптическите илюзии, често завладяват интернет, последната такава вече е на път. Преди дни разработчикът на игри Уил Керслейк разпространи изображение на пресечени линии върху бял фон. 12 черни точки премигват върху местата на които се пресичат сивите линии. 6 часа след публикуване на изображението в Туитър, то бе споделено над 6000 пъти. Хората искат да разберат защо не успяват да видят всички 12 точки едновременно.

Оптическата илюзия бе публикувана за пръв път преди дни във фейсбук от японския професор по психология Акиоши Китаока. Произходът и обаче е научна статия публикувана в списанието Perception през 2000 година.

Ясно е, че точките в изображението са 12, но повечето хора не успяват да ги видят наведнъж и това ги подлудява.

“Мислят си, че е екзистенциална криза. Че никога няма да разберат каква е истината”, казва Дерек Арнолд от Университета Куинсланд в Австралия. Той обаче добавя, че учените, изучаващи зрителната система са нясно, че възприятията не винаги отговарят на реалността.

В тази оптическа илюзия, черната точка в центъра на зрителното ви поле се появява винаги. Но точките около нея се появяват и изчезват. Причината е, че периферното зрение при хората е слабо развито. Ако се фокусирате върху дума в центъра на тази линия, вероятно ще я видите ясно. Но ако се опитате да прочетете думите от двата края на линията без да премествате поглед, вероятно ще ви изглеждат размазани. В резултат, мозъкът ще трябва да даде най-доброто от себе си, за да отгатне какво се случва в размитата периферия.

Това означава, че когато се взирате в черната точка в центъра на зрителното си поле, зрителната ви система гадае какво се случва около нея. Като се има предвид модела – сиви линии върху бял фон, мозъкът предполага че и наоколо е същото, пропускайки черните точки. Точките изчезват и се появяват отново с преместване на погледа.

Възможно е да се случва и нещо друго. Ако се вгледате в линиите по-отблизо, ще забележите бледи, бели квадрати на местата, на които се срещат сивите линии. Те са подобни на тъмните петна, в пресечните точки на белите линии от илюзията на Херман. Това се случва, защото ганглийните клетки на ретината в задната част на окото регистрират контраста.

“Встрани от пресечните точки, виждате сиви линии, заобиколени от бял фон. Когато погледнете към местата, на които линиите се пресичат , забелязвате множество пресичащи се сиви линии и по-малко от белия фон.”, казва Арнолд. Причината е, че в точките на пресичане съществува по-малък контраст – с повече сиви линии, отколкото бяло. Мозъкът мисли, че точката в която се пресичат двете линии е по-светла от останалата част от сивата линия и създава илюзия за бял квадрат.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    От
    от много далече
    0 -3
    07:54, 14 сеп 2016
    Ха ,за мен първи ,трети и шести ред през една пресечна точка в ред.....моят пръв поглед.Точно 12 това видях.
    Между другото наистина имам много широко зрение.
Последни новини