Стив Возняк, Сорос и Даниел Радклиф подписаха петицията за Сноудън

В интернет върви подписка, с която се призовава Барак Обама да помилва Едуард Сноудън. Петицията на сайта PardonSnowden.org е подписана от много известни личности, сред които съоснователя на Apple Стив Возняк, финансистът Джордж Сорос и актьорът Даниел Радклиф.

"Ед действаше в наша защита и сега дойде време ние да го защитим. Трябва да убедим президента Обама да помилва Едуард Сноудън и да му позволи да се върне у дома с почести", се казва в текста на петицията.

На сайта са цитирани думи на Возняк за Сноудън: "Абсолютен герой за мен. Абсолютен герой"

Брояч на PardonSnowden.org показва колко дни остават до края на президенския мандат на Обама. Това е времето, през което той би могъл да попише указ за помилванетъо на Сноудън. Самият Сноудън се обърна към американския президент с рпизив да бъде пом илван преди Обама да напусне поста. В момента бившият сътрудник на ЦРУ, който разсекрети данните за глобалното следене от американските спецслужби на граждани от много страни, пребивава в Русия. В САЩ е обвинен в шпионаж, а в случай, че се завърне в родината си, за това може да получи 30 години затвор.

Сенаторът от Върмонт и бивш участник в президентската кампания Бърни Сандърс също призова американските власти да позволят на Сноудън да се върне. "Информацията, която разсекрети Едуард Сноудън, позволи на Конгреса и на американския народ да рабере степента на злоупотребата на АНС с правомощията ѝ и да видят нарушаването на конституционните права на американските граждани", казва сенаторът. Той отбелязва и че бившият служител на АНС е "нарушил клетва и е извършил престъпление", но ще бъде по-добре правителството да го помилва, отколкото да бъде осъден на дългогодишния затвор или да остане изгнаник завинаги.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини