Екопротест пред общината, правят комисия за визията на София

На протест пред сградата на Столична община излизат днес софиянци, които искат да се забрани строителството в "Младост, да спре изсичането на дървета в Борисовата градина и парковете на София, както и да се направят промени в устройствения план на града. В понеделник започна събиране на подписи за местен референдум. 

На сесията си днес съветниците ще гласуват създаването на работна група с участието на експерти, която да изработи дългосрочна визия за София и тя да стане част от общия план на града със статут на закон. 

Според протестиращите са изсечени неправомерно дървета в лесопарк "Кошарите" и в Борисовата градина от работници без идентификация, които без маркировка на дърветата и указателни табели, премахват части от гората с цел строителство.

"Сечта в лесопарк "Кошарите" е концентрирана в малък участък, а не в целия лесопарк, и не само покрай алеите и улиците, а и в сърцевината на горичката, като части от нея заприличват на поляна. Изсечените дървета не отговарят по вид на посочените в разрешителното от "Зелена система". В този малък участък няма толкова бели бора – 65 , колкото са предвидени според документа. Точно към този участък няколкократно през годините е имало апетити, както последния път е бил предвиден за спортен комплекс, но заради протеста на жителите, общинските власти се отказват от намеренията си", твърдят хората от района. Според тях сухи дървета се подминават. 

Заради опасения, че 30% от дърветата в част от Борисовата градина на територията район "Изгрев" жителите му излязоха на протест. Твърденията обаче се оказаха неверни, а екокомисията обяви мерки за подобряване на контрола върху сечта. Председателят й Лорита Радева от ГЕРБ дори обвини съветничката от РБ Марта Георгиева в лъжи за случващото се в "Кошарите", след като проверка на общината показала, че незаконна сеч няма. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини