Учените масово бягат от Турция, търсят закрила в западни университети

Учените масово бягат от Турция. Страната е №1 в света по брой подадени заявления от учени, които се намират под заплаха в родината си и търсят закрила в западни университети, показват данните на две неправителствени организации, чиято работа е свързана с подпомагането на академици в риск, пише специализираното образователно списание THE.

Стотици учени бяха уволнени или разследвани във връзка с неуспешния опит за преврат през юли в страната. В резултат от това базираният в Ню Йорк Фонд за подпомагане на учени към Института за международно образование отчита "безпрецедентен" брой на молбите за помощ от учени, съобщи директорката му Сара Уилкокс на годишната конференция на Европейската асоциация за международно образование, която се проведе в Ливърпул от 13 до 16 септември.

Фондът е получил около 65 заявления от академици, които търсят работа извън Турция заради политическо преследване. В някои от случаите става въпрос за хора, хвърлени в затвор или срещу които е било упражнено физическо насилие.

"Всички те отговарят на критериите ни за помощ, но става въпрос за финансово подпомагане и ние трябва да проучим всичко в дълбочина", каза Уилкокс. Тя подчерта, че броят на заявленията е безпрецедентен за 95-те години, в които подпомагат учени в риск от преследване.

Вълната от заявления от Турция за стипендии от благотворителната организация, които са в размер на 25 000 долара и покриват разходите на университетите, които приемат да наемат на временни договори учени в риск, са дори повече от броя на заявленията при избухването на сирийската криза през 2011 г. Тя доведе до това 1/3 от учените и 100 000 студенти да избягат от страната, каза Уилкокс.

Броят на заявленията за помощ е скочил и след нахлуването в Ирак през 2003 г., допълни тя.

"Имахме различна картина при Ирак, където САЩ бързо осигуриха финансиране, в Сирия беше по същия начин. Но изглежда, че ситуацията в Турция е друга", добави Уилкокс.

Базираната във Великобритания неправителствена организация за подпомагане на академици в риск Cara (Council for Assisting Refugee Academics) също получава между 15 и 20 молби за помощ седмично, а преди година те са били по 4-5 седмично, отбеляза изпълнителният директор на организацията Стивън Уърдсуърт.

Най-много идват от Турция, което е много тъжно, каза той.

Преди благотворителната организация е била в състояние да разчита основно на собствените си фондове, но увеличеният брой на нуждаещите се прави това невъзможно. Сега университетите ще трябва да поемат по-голяма тежест, отбеляза той.

Cara подкрепя 214 учени. През първите десетилетия от съществуването си те са били едва няколко десетки, включително бъдещите Нобелови лауреати Макс Перуц и Ханс Кребс.

През последните години общата сума за такси и финансово подпомагане е била средна по около 600 000 британски лири. През тази тя ще доближи 3 милиона паунда.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини