Депутати орязаха реформата на Бъчварова в нейно отсъствие

В отсъствието на вътрешния министър Румяна Бъчварова парламентът отмени голяма част от текстовете в Закона за МВР, които предвиждаха структурна реформа във ведомството. Едни от най-важните текстове, като разрастването на пожарната от дирекция в агенция и създаването на нова агенция за социални дейности, паднаха в отсъствието на министърката, която е в САЩ.

Бъчварова вече даде принципно съгласие за отпадане на предложенията, след като още на първо гласуване законът претърпя крах, а преди второто гласуване на промените бяха внесени поредица от предложения, с които се иска промяна на основни текстове в закона. На дискусия в парламента миналата седмица вътрешният министър обясни, че институцията трябва да бъде модернизирана, което е трябвало да стане с преструктурирането на МВР. "Но възраженията, които получихме, отнасяме се много отговорно към тях, и засега се ограничаваме само с предприятието за услуги", коментира Бъчварова.

В сряда единодушно депутатите отхвърлиха идеята за създаването на две нови агенции. Текстове за отмяна на предложенията на МВР за създаването на новите структури на практика бяха направени от почти всички парламентарни групи - ГЕРБ, ПФ, АБВ, БСП и РБ. 

Според депутата от БСП Атанас Мерджанов близо 90% от предложенията на МВР за промени в закона са отпаднали. "Най-разумно беше този законопроект да бъде изтеглен, защото има редица текстове, които навеждат на мисълта, за сделка в интерес на определени лични или групови интереси", коментира червеният депутат. 

Все пак парламентът се съобрази с едно от исканията на МВР специалната куриерска служба да бъде извадена от ведомството и да отиде в Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). От БСП поискаха текстът да отпадне и службата да остане под крилото на МВР. Аргументите на депутатите бяха свързани с това, че може преместването на службата ще доведе до компрометиране в сигурността на информацията. "Какво общо има специална куриерска служба с ДКСИ не е ясно. От МВР разясниха, че това се прави с оглед на предстоящото председателство (на Съвета на ЕС, бел. ред.) и с оглед по-доброто синхронизиране на тази служба. Само че в текстовете на този закон за изменение и допълнение на закона за МВР се предлага и създаването на държавно предприятие, което дава предпоставка за повече ангажимент на звеното специална куриерска служба. Така, както е заложено в закона боравеното с лични данни, не е ясно по какъв начин ще доведе до по-добро взаимодействие между звената без куриерската служба да е в МВР", коментира Красимир Янков от БСП. 

Сред новоприетите текстове е и този, който регламентира ГДБОП да работи по случаите с трафик на чужденци през границата. Предложението беше направено от Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт.

От АБВ и БСП се противопоставиха на текстовете, които регламентират превантивната дейност по пресичане на престъпления в МВР, да се осъществява с инструкция на министъра. Предложението е на председателя на вътрешната комисия Цветан Цветанов. Светослав Белемезов от АБВ поиска мотивировка за това предложение. Според него такава не е представена и от партията на Първанов поискаха да знаят защо това предложение се прави. От БСП обаче съзряха опит за даване на свобода на министъра на вътрешните работи, който е да е той, да разпорежда как точно ще се провежда тази дейност. Красимир Янков заяви, че законът би трябвало да е достатъчно обхватен, за да не се налага създаването на допълнителна подзаконова нормативна уредба. 

Депутатите отхвърлиха и две предложения на Атанас Атанасов от Реформаторския блок. С едното той поиска да отпадне изискването данни за сътрудниците на МВР да бъдат предоставяни на съда и прокуратурата. Според него така се подлага на риск осветляването на секретни сътрудници. Отхвърлено беше и искането му за длъжността административен секретар да бъдат назначавани служители от Областните дирекции на МВР. Според Атанасов така се разкриват около 35 допълнителни щатове, при условие, че философията е към оптимизиране на щатната численост в МВР. Шефът на вътрешната комисия Цветан Цветанов контрира, че не става въпрос за разкриването на нови щатове, а за отдаване на допълнителни правомощия на служители. 

Предстои гласуването на промените в закона да продължат и другата седмица. Тогава се очаква да бъде прието предложението за създаване на Централно предприятие са услуги (ЦПУ), в което трябва да бъдат прехвърлени дейностите по издаване на документи за самоличност и регистрационни табели.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    ИК
    И къде
    0 -1
    16:47, 21 сеп 2016
    И къде ще се позиционира това ново предприятие в Хасково?
    И паспортна към него ли ще бъде, или не?
    По този случай в уникално мизерната сграда на сегашния КАТ ще назначат ли почистващ персонал?

Случаен виц

Последни новини