Хасковлии не се плашат от гръцката стачка, уредили са си почивката

Хасковлии се оказаха доста далновидни и си подсигуриха хем приятен престой в южната ни съседка, хем и спокойствието, че няма да останат заклещени заради стачката на гръцките фериботи.

Повечето от туроператорските фирми в града посочиха, че няма никакъв отлив от заявилите пътуване към гръцките острови хасковлии, въпреки предупрежденията на Министерството на външните работи, че Общогръцката морска федерация е обявила общи стачни действия на моряците в периода от 6 часа на 22 септември до 6 часа на 24 септември.

Стачката ще обхване всички видове кораби, включително фериботи, които ще останат блокирани на пристанищата. Подобни стачни действия ще създадат сериозни затруднения за българските туристи, които искат да посетят гръцките острови, е предупреждението на българските власти. Същите неудобства ще има и за товарните автомобили, ползващи фериботен превоз в периода 22-24 септември.

Почиващите хасковлии обаче са си направили резервации до 25-ти септември, когато какафонията около протестите в Гърция вече би трябвало да е отминала, уточниха някои от туроператорите, които предлагат все още масово почивки в Гърция. Други фирми от Хасково, които се занимават с уреждането на почивки зад граница, пък посочиха, че по това време на годината са наложили практиката на прекратяване на екскурзии в Гърци и по-скоро насочват клиентите си към средиземноморските острови.

Въпреки, че няма да имат главоболия с поемането на отговорността за извозване и прибиране на почиващи в Гърция, предупреждават непрекъсно хората, които идват в офисите им да питат за гръцки почивки за стачката и за капана на неудобството, в което може да изпадне туристът заради нея.

Всички туроператори обаче са категорични, че гърците не стачкуват току-така именно в четирите последователни дни, обявени за почивни в България, напротив - целта им е със залостването на българите по гръцките брегове да се вдигне по-голяма щумотевица и исканията им да намерят по-сериозен отзвук. В изявление на синдиката на моряците и пристанищните работници се съобщава, че причината за протестите е неспазване на трудовото законодателство от страна на работодателите – неизплащане на извънреден труд, закъсняване на заплатите и наемане на работници без осигуровки. Протестите са свързани и с приватизацията на гръцки пристанища.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ма
    мастикаджия
    21 -3
    09:30, 22 сеп 2016
    И аз си уредих почивка.С бутилка мастика на лозето.Ще ми пеят гаргите,
    ще ми грачи жената.Кеф,салата с чорбаджийски чушки.
    Гърците - майната им.
Последни новини