Задържаха заподозрян за подготовка на атентати. Преглед на печата

Арестът на българин, заподозрян, че е подготвял атентати, е водеща тема за петъчните вестници.

„21-годишният българин с австралийско гражданство Иван Захариев се е обучавал в Сирия за терорист, става ясно след заседание на спецсъда. Според обвинението младежът имал намерение да се присъедини към радикални групировки, част от “Ислямска държава”. Захариев е задържан във вторник след три месеца разследване на ДАНС и спецпрокуратурата. Съдът ог остави в ареста. Младежът пристигнал в България през март. В Австралия вече бил разследван за връзки с ислямски радикални организации. От спецразузнавателни средства по делото става ясно, че той е бил в секретна квартира в Сирия, където е обучаван да борави с оръжие. Посетил страната нелегално. Информацията е от негови разговори по интернет. С приятелите си от социалните мрежи споделял, че трябва да предприеме действия, за да защити исляма. Щял да си купи оръжие, а в България имал възможност да се обучава по стрелба съвсем легално. “Знаеш ли, в Сирия ни се възхищаваха, защото ги защитаваме от Башар Асад. Има хора от цял свят”, писал на един от приятелите си Иван Захариев. Младият мъж е гражданин на Австралия и на България. Баща му - 81-годишният Светломир Захариев, е бил дълго време в Австралия и дори е в ръководството на християнската църква там. Майката на кандидат-терориста е виетнамка. Като малък той е възпитаван в християнските традиции, дори бил помощник на свещеника в църквата в Сидни. Станал мюсюлманин през 2013 г. Пред съда твърди, че от няколко месеца се е отказал от исляма и отново е християнин...” – в. „24 часа”.

„Специализираният съд остави в ареста 21-годишен мъж, обвинен в тероризъм, съобщи БНТ. Иван Захариев, който има двойно гражданство – австралийско и българско, е задържан в София преди два дни, след като службите са го следили близо два месеца. Захариев посещавал редовно стрелбища в София и Пловдив, от него била иззета религиозна литература, а в частни разговори споделял симпатии към „Ислямска държава“. Оказва се, че Захариев е разследван и в Австралия по подозрение в тероризъм. Съдът прецени, че има достатъчно основания да се предположи, че ако бъде пуснат на свобода, Захариев ще се укрие, предвид това, че той е имал ясното намерение да напусне България. Разследването по случая се ръководи от Специализираната прокуратура и е започнало по сигнал на ДАНС отпреди два месеца. Иван Захариев или Джон Захариев, каквото е австралийското му име, е 21-годишен мъж с двойно гражданство. Има баща българин, майка виетнамка. Роден в Ханой, живее в Австралия. Дошъл в България в средата на годината, за да си извади български лични документи, както той твърди, и да се види с баща си, който уреждал процедурата около пенсионирането си. Според обвинението, обаче, престоят на Захариев у нас е бил с цел подготовка в стрелба и впоследствие присъединяване към редиците на Ислямска държава в Сирия...” – в. „Труд”.

„Специализираният наказателен съд гледа мярката за неотклонение на 21- годишен българин, заподозрян,че се е подготвял за терорист... Момчето бе хванато да се обучава в стрелба с цел тероризъм. Във Facebook използвал друго име - Джон Светломир Захариев. Тъй като не говори български, му бе осигурен преводач. Ползва служебен защитник. Българският му е много лош, както сподели той пред съда на развален български. Сподели, че владее добре английски и виетнамски. Захариев е роден през 1995 година в Ханой. Има българско и австралийско гражданство. Завършил е колеж със специалност туризъм и мениджмънт. Заподозреният терорист не си знае българското ЕГН. Той е хванат да се упражнява в стрелба като подготовка да извърши терористичен акт. Държавното обвинение настоя И. З. да остане в ареста. Разпитани са свидетели по случая на евентуалния 21-годишен терорист. Разследващите са иззели нужните доказателства, сред които и религиозна литература. Прокуратурата се опасява, че ако не е в ареста, Захариев може да се укрие. Няма и български документ за самоличност. Има само австралийски паспорт и може да се укрие. Подал документи за издаване на български лични документи с идеята така да напусне страната. Обвинението е категорично, че обвиняемият се е обучавал да извърши терористичен акт. Защитата му пък е на съвсем друго мнение. Нямало доказателства. Два пъти Захариев е посетил стрелбища и е стрелял съвсем легално. Нямало доказателства, че с тези две упражнения, той е щял да извърши убийство. Споделил, че като вижда мишените си, си представял живи хора. Това, според адвоката, не означавало, че иска да стреля по живи хора. Захариев, по думите на защитата му, водел теологични спорове във Facebook. И. З., пак по думите на адвоката, е бивш мюсюлманин. Затова и го заподозрели. Защитникът му е на мнение, че обвиняемият е удобното оправдание държавата да оправдае харчовете за борба с тероризма. В резултат имаме необходимата жертва, констатира адвокатът пред съда. Органите на досъдебното производство леко пресилват нещата, подчерта той. Иван Захариев споделил с адвоката си, че като го задържали, го оставили буден дълго време, а той бил много уморен. Това за адвоката му било доказателство, че клиентът му е станал удобна жертва на „въображаемо престъпление”. Самият И. З. не е съгласен, че е най-опасният човек в България. За религиозните книги, намерени в дома му, обясни, че бил исторически свързан с тях...” – в. „Сега”.

Вестниците проследяват и събитията по отбелязването на Деня на независимостта.

„Днешният ден идва да ни припомни, че силна държава се гради на здрава почва. Ето защо независимостта на една нация не може да се чака отвън – да бъде получена като дар от големите или наложена със сила в името на чужди интереси, казва в обръщение по повод днешния Ден на независимостта президентът Росен Плевнелиев. Той допълва, че в името на независимостта често трябва да се водят битки – понякога на бойното поле, но най-често – на полето на ценностите и идеите. Ето и цялото обръщение: Има събития в историята ни, за които споменът не избледнява. Сред тях особено място заема Денят на българската Независимост, когато нацията ни категорично защити своето свещено историческо право на самостоятелно развитие. На 22 септември 1908 г. с впечатляваща решителност и дързост, с мъдрост и отговорност, нашите държавници осъществиха възрожденския идеал на българите и извоюваха достойното и равнопоставено място на България сред европейските държави. Днешният ден идва да ни припомни, че силна държава се гради на здрава почва. Ето защо независимостта на една нация не може да се чака отвън – да бъде получена като дар от големите или наложена със сила в името на чужди интереси. Тя се постига с отговорно и далновидно лидерство, с единството на целия народ, с търпение и разум. В името на независимостта често трябва да се водят битки – понякога на бойното поле, но най-често – на полето на ценностите и идеите. Дълбоко в устоите на българската държавност са заложени ценности като достойнство, дълг, родолюбие. Нито една от тях не е за продан и не може да бъде купена. Напротив, те се изковават с векове, тестват се през възходи и изпитания и се предават на следващите поколения. Ето защо повече от всякога трябва да помним, че днес отговорността за бъдещето на България е в ръцете ни. То се кове от нас тук и сега, защото именно ние изграждаме основите, върху които утре ще стъпят нашите наследници. Нека бъдем пример за децата си, да ги превърнем в достойни и отговорни хора, в родолюбиви и съзнателни българи и европейци. Само така ще гарантираме, че поколенията след нас ще бъдат господари на съдбата си и със самочувствие ще изградят своя живот в среда на сигурност и благоденствие.” – в. „Дневник”.

„Премиерът Бойко Борисов поздрави всички българи по случай 108-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. "Днес честваме едно от онези велики събития в нашата история, с които държавата и народът ни заслужиха правото си да вървят с гордо вдигнато чело през времето напред", посочва Борисов. "Обявяването на Независимостта на България беше онзи акт, който показа, че българският народ не само може да започне, но и да завърши едно дълго и трудно дело, каквото е националното освобождение – процес, който изисква обществено единение около значима кауза, вътрешнополитическо съгласие за защита на националния интерес, ловка дипломация. Той превърна България от обект в субект на световната политика", изтъква премиерът. "За един народ може да се съди по събитията, с които се гордее. Фактът, че цяла България се прекланя пред дързостта на прозорливите строители на съвременната ни държава, ми дава вяра в доброто бъдеще на страната ни", се казва още в поздравлението на Борисов. "Обявяването на Независимостта през 1908 г. даде привилегията, но и задължението на българския народ сам да определя съдбата си. Това могат да правят само личности, които са независими по дух и поведение. Убеден съм, че го можем, защото е в гените ни", допълва още той.” – в. „Стандарт”.

„Първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева, която е и президент на Фондация „Гайдар Алиев“, навръх Деня на Независимостта беше удостоена със званията „почетен гражданин на Велико Търново” и Доктор хонорис кауза на Великотърновския университет. Церемонията по връчването на инсигниите се проведе в Музей „Възраждане и Учредително събрание“. На нея присъстваха премиерът Бойко Борисов, делегация от Азербайджан, великотърновският митрополит Григорий, депутати, областният управител проф. Пенчо Пенчев, ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов и цялото университетско настоятелство, общински съветници и общественици. „Благодарение на разбирането и на значимостта на проектите за опазване на културно-историческото на фондация „Гайдар Алиева” великотърновци реализираха една своя 132-годишна мечта. Ние винаги сме искали крепостта Трапезица да върне своя блясък и достойнство. Днес Трапезица е достъпна и се превръща в място за поклонение за всички българи и гости от света. В израз на благодарност ние имаме честта да удостоим г-жа Алиева с най-високото звание на Велико Търново – почетен гражданин. Благодаря ви за усилията и приноса да опазим и представим по най-добрия начин наследството на Велико Търново. Благодаря и на народа на Азербайджан за подкрепата. От днес, в лицето на г-жа Алиева, на дипломатите от двете страни и на двата народа ние имаме много нови и сърдечни приятели”, каза кметът на община Велико Търново  Даниел Панов преди церемонията. „Горди сме, че имахме възможност да дадем своя принос за опазването на това голямо историческо наследство. Днес успях да почувствам как вие, великотърновци и българите като цяло се отнасяте с почит към своето наследство. Нашата страна също се гордее със своето богато наследство и сме трогнати от вашето отношение. Чрез културата, образованието и изкуството народите стават близки помежду си. Благодаря и на премира Борисов, защото знам колко време отделихте за този проект. Щастлива съм, че отношенията между двете ни страни са приятелски и се основават на взаимното уважение и дружба. Вашите класици като Иван Вазов, Христо Ботев и Емилиян Станев са познати в Азербайджан и много четени”,  изтъкна Мехрибан Алиева след удостояването и с почетното звание...” – в. „Труд”.

Наближаващите президентски избори остават сред постоянните теми на всекидневниците.

„Значителна част от подготовката за предстоящите избори е да се противостои на евентуални опити за хакерски атаки, подобни на миналогодишните, които блокираха сайтовете на редица институции, сред които пряко ангажираните в процеса ЦИК. Затова и към момента се правят "сухи тренировки" срещу всякакъв вид опити за подобно вмешателство, каза пред Mediapool вицепремирерът Томислав Дончев, на който е поверена организацията за провеждането на президентските избори, насрочени на 6 ноември. "Не само има план за реакция при всяка една от ситуациите, дори провеждаме сухи тренировки на хакерски атаки. Не мога да обещая, че сме абсолютно неуязвими, но сме по-подготвени от когато и да било", увери той. Дончев се ангажира, че всички ресорни институции работят по това да не бъде допуснат пропуск в сигурността. "На база предишния опит – този път организацията ще бъде по-добра", каза той, но не даде повече подробности. "Не че предишните атаки са поставили под въпрос изборния процес. Имаше затруднение в комуникацията между изборната администрация и другите звена, които са ресорни. Този път няма да позволим подобно нещо", допълни вицепремиерът. Кибератаките срещу сайтове на ключови държавни институции започнаха на първия тур на местните изборите на 25 октомври миналата година. Тогава бяха сринати сайтовете на ЦИК, ГРАО, на министерствата на вътрешните и на външните работи, както и на финансите. Сайтът на МВР например е бил атакуван от над 500 милиона заразени компютри...” – в. „Сета”.

„Българи от Македония се колебаят дали да гласуват за президент - за евроизборите били глобени “Много ще си помислим сега дали да гласуваме на изборите за президент. Като български граждани имаме право на този вот, а вече дори и задължение. Не ни е безразлично кой ще застане начело на държавата. Не сме сигурни обаче дали отново няма да почнат да ни съдят, както стана за изборите за Европарламент през 2014 г.” Това казват македонци с двойно гражданство. Тези от тях, които живеят в Македония, трябва до 11 октомври да подадат заявление за гласуване извън страната ни или писмено, изпратено до дипломатическото или консулското представителство в Македония, или по електронен път. Очаква се и на тези избори от около 70 хил. македонци с българско гражданство не повече от 5% да гласуват. Хората с българско самосъзнание край Вардар припомнят безпрецедентни разследвания и дела срещу стотици от тях, които започнаха преди година и продължиха месеци наред в районните прокуратури и съдилища в Благоевград, Кюстендил, Петрич и Дупница. На съд бяха предадени над 500 жители на западната ни съседка, които имат и българско гражданство, защото на изборите за депутати в Европарламента през май 2014 г. са гласували неправомерно...” – в. „24 часа”.

„ДПС не е декларирало подкрепа за кандидат-президента Ивайло Калфин, заяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков. По думите му разговорът в НС между двете партии е част от регулярни политически консултации, които АБВ провежда. Вчера коалицията "Калфин президент" се регистрира в ЦИК за участие в референдума, който ще се проведе заедно с президентските избори. Петков изрази притеснение, че АБВ е единствената парламентарна формация, която е изразила отношение към трите въпроса в допитването. То е "за" мажоритарния избор, задължителното гласуване и намаляване на партийните субсидии. Според Любен Дилов от движение "Гергьовден", коалиционен партньор на АБВ, референдумът дава реална възможност за свикване на Велико Народно събрание.” – в. „Стандарт”.

„Президентските избори със сигурност ще се решат на балотаж, като на него ще е важно името на кандидата, като шанс за успех ще има този, който може да мобилизира надпартийната подкрепа, прогнозира днес пред "Нова телевизия" социологът от "Алфа рисърч" Геновева Петрова. На база последните проучвания на агенцията, тя прогнозира, че на балотажа един срещу друг ще са кандидатите на ГЕРБ и БСП. Геновева Петрова поясни, че на първия тур ще има разцепване на левия вот, заради няколкото кандидати в този спектър, но в крайна сметка партийните ядра ще помогнат на БСП да стигне до балотаж. Според социолога, високият рейтинг на лидера на "Движение 21" Татяна Дончева (почти 22%), не означава автоматично, че той ще се трансформира в гласове на изборите . Геновева Петрова посочи, че е интересно дали при националистите високият личен резултат на Красимир Каракачанов няма да бъде неутрализиран от неодобрението за Волен Сидеров, чиято партия също подкрепя кандидат-президентската двойка от лидера на ВМРО и депутата от "Атака" Явор Нотев...” – в. „Дневник”.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини