Български политици искат червена светлина за еврочленството на Скопие

Редица български политици призоваха Македония да бъде държана отговорна пред Европейския съюз, чийто член иска да стане, за поругаването на наши паметници на нейна територия. Те поискаха от българското правителство и премиера Бойко Борисов да поставят този въпрос при обсъждането на напредъка на съседката ни за постигането на критериите за еврочленство.

Бурната реакция дойде, след като македонският журналист Миленко Неделковски публикува снимки как участва в разрушаването на плоча, открита преди дни в Македония в памет на загиналите български офицери и войници на Каймак-Чалан.

"Появи се поредният македонистки гамен, този път поругал паметта на българските герои от Каймак-Чалан. Сигурно бързо ще възстановим паметната плоча и ще пуснем някоя дипломатическа нота, но истинският проблем е, че продължаваме да берем отровни плодове от безродната, антинационална политика на комунистическата партия“, реагира във Фейсбук в събота Трайчо Трайков, кандидат за президент на Реформаторския блок.

В поста си той допълва, че през 1944-1948 стотици хиляди българи от Пиринския край са "македонизирани" против волята си, хора са били измъчвани и избивани от съветските еничари. "Чувал съм бабите и дядовците си, светла им памет, да шепнат за тези времена. И ако Тито и Сталин случайно не се бяха скарали, днес като нищо щяхме да укрепваме българо-македонската граница по билата на Рила и Родопите. Може би някога българите от Македония ще се върнат в лоното на българската нация, но преди това трябва самите ние да оставим в пренебрежимо малцинство феновете на сталинския Коминтерн и съвременните му издънки. И да изкореним корумпираната схема за даване на българско гражданство, толкова любима на нашите "патриоти", пише още кандидат-президентът на Реформаторите.

По-късно пред журналисти Трайков допълни, че грозните удари срещу миналото са предназначени за настоящето днес. "Говорим за страни, които търсят членство в ЕС или НАТО и ЕС и зависят от волята ни. Напомням това на министър-председателя, за следващата среща, когато говори с държавните ръководители на западните ни съседи", каза още той.

"Отново станахме жертва на великомакендонските комплекси", заяви от своя страна в социалната мрежа Илияна Йотова, която е кандидат за вицепрезидент в излъчената от социалистите двойка.

"Това, което са направили македонският журналист и приятелите му с войнишкия паметник на връх Каймак-Чалан не може да бъде окачествено само като вандализъм, още повече, че това не е първият случай”, допълва тя и припомня, че македонските власти за пореден път не заемат позиция.

"Държа да отбележа, че в докладите, които пишем за напредъка на Македония за член на ЕС, винаги повдигаме въпроса за поругаването на българските паметници. Докато това не спре, ние няма да дадем зелена светлина за членството на тази държава в ЕС”, пише още Илияна Йотова.

"Това е поредният акт на вандализъм. Вие го наричате журналист. Това е мръсник и вандал”, коментира чувствителният по македонските теми директор на Националния исторически музей Божидар Димитров и се закани да съди Миленков.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов излезе с обръщения към македонския президент  Георге Иванов, в което посочва, че толерирането на всевъзможни антибългарски прояви в Македония не е случайно и "остава впечатление, че това е част от македонската политика за насаждане на омраза към българския народ".

Източник: http://www.mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини