Български еко деликатеси на най-голямото изложение за биохрани, сред тях и Смилянският фасул

Изображение 1 от 3

    По покана на международното движение Slow Food българският евродепутат Владимир Уручев (ЕНП/ГЕРБ) взе участие в най-голямото гастрономическо изложение за биологично чисти и произведени по щадящ околната среда начин, продукти - TerraMadreSalonedelGusto 2016, което се проведе в Торино, Италия.

    В седмото издание на форума взеха участие 5000 делегати от 160 страни, над 800 изложители и 300 президиума Slow Food. Тази година делегатите от българска страна бяха повече от 50 души – производители, учени, готвачи, журналисти, природозащитници, млади хора.

    България бе представена на изложението с традиционни продукти, част от президиумите на Слоу Фуд България - розов домат от Куртово Конаре, смилянски фасул, месо от Източнобалканска свиня, зелено сирене от Черни Вит, навпавок от Горно Драглище, млечни продукти от каракачански овце.

    В рамките на международния форум Владимир Уручев участва в конференция, посветена на запазване на биоразнообразието на Балканите и представяне на резултатите от проекта ESSEDRA, насочен към европейската интеграция на страните от Балканите и Турция чрез насърчаване на устойчиви модели за развитие на селските райони.

    В резултат от изпълнението на проекта са идентифицирани над 300 традиционни продукта и е въведена в действие програма за подкрепа на достъпа до пазари на дребните производители с техните традиционни продукти. В своето изложение Владимир Уручев очерта основните предизвикателства пред земеделския сектор в Европа, продиктувани от глобалния демографски прираст на населението, климатичните промени и изчезващото биоразнообразие.

    Той отбеляза, че осигуряването на продоволствена сигурност в Европа е тясно свързано със съхраняване на европейския модел на земеделие, в основата на който са малките производители, прилагащи щадящи околната среда земеделски практики. В тази връзка Уручев изтъкна потенциала на Балканите да се утвърдят като модел за устойчиво земеделие, чрез използване на техните конкурентни предимства - съхранено биоразнообразие, богато културно наследство, висококачествени традиционни продукти.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини