Проруски сепаратисти са свалили полет MH17 с руска помощ

Изображение 1 от 2

    Полет MH17 на Майзийските авиолинии, който бе свален над източната част на Украйна, най-вероятно е бил ударен с ракета от комплекс „Бук”, изстреляна от контролираната от сепаратистите област. Това се очаква да пише в доклада на международния екип, който разследва катастрофата от 2014 г., пише в. "Гардиън".

    Ръководеният от Холандия разследващ екип събира доказателства за евентуален съдебен процес и се очаква да представи своето становище по случая в сряда. Холандската полиция и прокуратура работят със свои колеги от Австралия, Белгия, Малайзия и Украйна.

    Докладът следва по-ранно разследване на Съвета за безопасност на Холандия, което е достигнало до заключението, че ракетата е била изстреляна от зенитноракетен комплекс „Бук”, по време на полета си от Амстердам към Куала Лумпур. Ракетата се взриви до пилотската кабина. Всички 298 души на борда загинаха.

    Според дипломатически източници, международният екип следователи ще даде точно Google местоположение, което показва, че ракетната система е била разположена в контролирана от сепаратистите територия, близо до село Снежное.

    Следователите работят по версията, че системата е от 53-та зенитна ракетна бригада на Кремъл, базирана в руския град Курск. Тя е преминала нелегално през руско-украинската граница през юли 2014 година и е била забелязана да се изтегля от Донецк на изток.

    Разследващите вярват, че след като пристигнала в селото на 17 юли следобед, системата е била разтоварена и разположена в поле, южно от града. Предполага се, че проруските сепаратисти са направили грешка, мислейки пътническия самолет за украинска военнотранспортна машина. Системата е върната на руска територия на следващия ден.

    Разкритията на разследващите се основават на американска сателитна информация и редица други наблюдения. Във видео на руски език разследващите са призовали всеки, който разполага с информация по случая да я сподели с властите.

    Източник: http://fakti.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Не
      невярващ
      2 -2
      14:52, 28 сеп 2016
      Как така пък един руснак не поканиха в тая комисия ?
    • 2
      22
      22. 9.
      1 0
      14:14, 30 сеп 2016
      Ако теб те разследват за масово убийство,ще поканят ли баща ти в разследващия екип, умнико?!?!?
    Последни новини