С възстановка на обичаи и ритуали Община Мадан се включи в Европейските дни на наследството

По повод Европейските дни на наследството 2016 г. Община Мадан, НЧ „Иван Вазов-1999” и Градска библиотека „Антон Страшимиров” се включиха в инициативата, която тази година е свързана с културното наследство в информационното общество.

Участниците представиха музикална програма, презентации „Читалищата – трибуна на неформално обучение на гражданското общество”, „Европейска политика в областта на културата и аудио-визията” и изложба на тема „Мадан в българската литература и изкуство през погледа на съвременници”.
НЧ „Родолюбец-1965” в село Боровина пресъздаде народния обичай за дъжд „Пеперуда”. Читалище „Братан Шукеров-1958” в село Върбина пък показа нагледно как е изглеждала някогашната седянка на родопчани, припомняйки традициите и обичаите в миналото.

Изложбата, представена от НЧ „Иван Вазов-1958” в с.Буково, беше посветена на успехите на фолклорната група към читалището.
Във фолклорното богатство на Родопите се потопиха и самодейците от НЧ „Н.Й.Вапцаров-1997” село Средногорци, които направиха реставрация на сценичен макет на постановката „Насяване”, с художествен ръководител Елена Бакалова. Постановката е била представена от фолклорен театър към читалището през 1979 г. и е носител на множество награди от театрални фестивали.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Коментари в сайта

Последни новини