Южна Корея избра голф игрище за американското ПРО срещу КНДР

Южна Корея избра голф игрище в югоизточната част на страната като площадка за разполагането на модерна американска система за противоракетна отбрана, която е в отговор на заплахите на КНДР. Това обявиха от военното министерство на страната, цитирано от „Йонхап”.

Ревизираното решение идва два месеца и половина, след като Сеул и Вашингтон избраха военната база Seongsan в Сонджу – 296 километра югоизточно от Сеул, за разполагането на противоракетен комплекс с подвижно наземно базиране за прехващане на ракети със среден обсег на действие над атмосферата (Terminal High-Altitude Area Defence - THAAD) през 2017 година.

От ведомството отбелязват, че е проведена среща с местните власти в Сонджу по тяхна молба, за да се обясни решението за избора на място за системата. Военният министър е провел среща с лидери на управляващи и опозиционни партии, за да обясни решението.

Днес следобед ведомството ще даде брифинг, за да разкрие подробности за решението.

През юли Вашингтон и Сеул обявиха, че ще разположат батарея THAAD в Южна Корея за по-добра отбрана срещу ядрената и ракетната заплаха от страна на КНДР.

Местни жители протестираха срещу решението, настоявайки системата да бъде разгърната на друго място, тъй като има заплаха за здравето на хората от мощния радар на системата.

В отговор военните провериха три места в Сонджу преди да изберат игрището.

Локацията се намира на около 20 километра северно от Сонджу на 680 метра надморска височина – около 300 метра по-високо от предишното избрано място. Също така районът е по-изолиран от базата.

Една от неразрешените пречки е, че собственикът на игрището иска повече от90,6 милиона долара за продажбата му. Бюджетът трябва да бъде одобрен от парламента.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини