ПУ „Паисий Хилендарски“ откри новата учебна година с над 3200 първокурсници

Изображение 1 от 4

    Повече от 20 хиляди студенти учат в 28 направления, 9 факултета, 2 филиала и един колеж към университета

    С над 3200 първокурсници откри днес новата си академична година Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“. Цифрата отговаря на 90% от акредитирания държавен прием, обясни ректорът проф. д-р Запрян Козлуджов. Предвид демографската криза, пловдивската алма матер е единственият държавен университет от класически тип, който може да се похвали с подобно запълване на местата, категоричен е ректорът.

    Официални гости на откриването на новата учебна година бяха кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и председателят на Общинския съвет Савина Петкова. Поздравителен адрес към академичното ръководство, преподавателите и студентите бе изпратила министърът на образованието и науката Меглена Кунева.

    Днес Пловдивският университет открива 56-ата си академична година, като все така е вторият по големина и значимост в страната университет, с водеща роля в Южна България. Общият брой на студентите е над 20 хил. души. Те се обучават в 28 направления във всички 9 факултета, 2 филиала и един колеж. След месец стартират и над 120 магистърски програми, допълни проф. Козлуджов.

    През м. май т. г. Община Пловдив обяви, че ще поеме разходите по обучението на 50 студенти в новата специалност „Софтуерно инженерство“ във Факултета по математика и информатика на ПУ „Паисий Хилендарски“, припомни пред присъстващите зам.-ректорът по учебната и издателска дейност доц. д-р Мария Стоянова. Освен годишната такса, общинската управа ще осигури стипендии и общежитие за младежите от други населени места. 30 от студентите ще бъдат бесарабски българи от района на Одеса, а останалите 20 кандидатстват за специалността по общия ред – с изпит, с матура или с отлична оценка от олимпиада или друго национално състезание.

    Целта е да се създадат кадри за IT и аутсорсинг сектора, който в последните години отбелязва 15-20% ръст в града. Според кмета инж. Иван Тотев, образованието и образователните процеси са от водещо значение в Пловдив, тъй като градът е изправен пред голямото предизвикателство на непрекъснато увеличаващите се инвестиции и търсенето на компетентни и високобразовани експерти. Близо 40 хиляди са студентите, които се обучават във всички пловдивски висши училища. Похвално е, че ръководствата на тези университети реагират адекватно на променящата се икономическа среда и създават уникални и насочени към бизнеса специалности, смята градоначалникът.

    Председателят на Студентския съвет в ПУ „Паисий Хилендарски“ Светослав Енчев с кратко приветствие обяви, че на 12 октомври се организира информационна среща за първокурсниците.

    По традиция символите на университета – знамето, ключа и издание на Паисиевата „История славянобългарска“, бяха предадени тържествено от абсолвентите на първокурсниците. Програмата за откриването на учебната 2016/2017 г. бе закрита с изпълнения на студенти по музика от Педагогическия факултет на Пловдивския университет.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини