Родители и учители срещу новите мерки за отсъствията

Всяко училище само ще решава дали да иска амбулаторни листове или познатите досега медицински бележки, за да уважава отсъствията на болните ученици. Това каза зам.-министър Диян Стаматов пред БНТ.

Той обясни, че практиката с амбулаторните листове се налагала, тъй като по-големите ученици често фалшифицирали медицинските бележки. От министерството обаче не са съгласни да въведат мярката само за тях, а не и за началния курс, където такива нарушения практически няма. Нововъдението срещна отпор сред родителите заради факта, че ще се удължи времето за чакане пред кабинетите на личните лекари.

Според родителите министерската мярка е прекалена заради чакането пред лекарските кабинети особено когато се отнася за малки ученици, които едва ли ще тръгнат да фалшифицират бележки.

В интерес на истината държавният образователен стандарт за приобщаващото образование, в който е залегнала новата рестриктивна мярка, все още не е приет от Министерския съвет. Някои училища обаче вече започнаха да го изпълняват и да изискват амбулаторни листове. Според зам.-министър Стаматов мярката не е задължителна.

 "Това е необходимо там, където има забелязване за фалшифициране на документи, коментира Стаматов. -  Ако училището е забелязало, че няма проблем с отсъствията и няма фалшив документ досега, просто не е необходимо, но там, където това е практика - това е необходима превенция.

Стаматов не е склонен да се разделят учениците на малки и големи и мярката да важи само за горния курс. За да се запази лекарската тайна за заболяването, амбулаторният лист ще се заверява само от лекаря или сестрата на училището и няма да става достояние на други хора.

Стаматов допълни, че извинителните бележи от родителите остават същите. Те трябва да са в свободен текст, но написани четливо и грамотно.

Още един проблем възникна в училищата, свързан с отсъствията. Всеки месец те трябва да изпращат до министерството справка за всеки свой ученик какви отсъствия е направил.Това натоварва допълнително класните ръководители.

 "Ние вече ставаме все повече администратори и все по-малко и по- малко учители. - заяви зам.-директорът на 125- СОУ Венелина Николова и попита: Въпросът ми е кому е нужно това нещо, на кого са необходими данните човек по човек колко отсъствия е направил той в училище."

Според Стаматов справката се е наложила, тъй като училищата вече са обвързани със социалната политика за отпускане на детски надбавки. Ако един ученик има повече от 5 неуважени отсъствия на месец, парите вече няма да отиват при родителите му, а ще се пренасочат към училището. Като цяло позволените отсъствия по неуважителни причини са 15.

Ако ученикът направи повече, училището ще реши каква мярка да предприеме - преместване в друг клас, предупреждение за преместване или директно решение за крайната санкция - преместване в друго училище.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини