Два фестивала в края на октомври: Балканска скара в Златоград и родопски картофи в Чепеларе

Изображение 1 от 2

    Освен с високи  спортни постижения и красивата си природа, Чепеларе ще покаже ,че има традиции в картофопроизводството на специално организиран празник. С родопски ястия и каба гайда  домакините ще открият първия по рода си „Картоф Фест в Чепеларе“, който се организира от Община Чепеларе и Национална асоциация на картофопроизводителите в България.  Инициативата ще стартира с конференция за картофопроизводството в България и ЕС, а на площад „Олимпийски“ в туристическото градче картофопроизводители и бизнес ще обменят опит.  За гостите и почитателите на родопската кухня ще има  трапеза със специалитети от картофи, а за ползите от здравословното хранене е лекцията на открито- „Природосъобразен начин на живот“. „Детска творителница“ е атракцията за най-малките гости на картофения фестивал, а за всички от деца до възрастни са подготвени забавни игри и състезания с картофи.

    И докато в Чепеларе ще наблегнат на вкусотиите от родопски картофи, по същото време в Златоград ще димят скари и ще се лее вино. Поне такава е традицията на поредната, осма Балканска Скариада, която ще се проведе на 22 октомври в Етнографски комплекс Златоград. Майстори на мръвката ще покажат умения в приготвянето на специалитети на сръбската, гръцката, турска и българска скара. Програмата е изпълнена с музика и танци на балканските народи, а специална изненада ще бъдат гръцките и турски състави.

    Балканската празнична фиеста ще стартира на 22 октомври от 11 часа на мегдана старинната част на Златоград, а калдаръмените улички ще се изпълнят със съблазнителни аромати и музикални ритми от наши и съседни фолклорни традиции. Туристи и гости ще опитат нови асортименти от скарата, пред всяка от тях пък ще звучи националната музика на държавата участник в Скариадата. Гърците ще изненадат с интересни ястия от риба, събрите ще наблегнат на „расло у кокала“, а българските майстори ще покажат най-доброто от комбинацията на месо на жар и скара, допълнено с богата зеленчукова и бобена гарнитура.

    СмолянБГвести.нет
     








     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Коментари в сайта

    Последни новини