Бизнесът: Никакво сливане на почивни дни заради празници!

Забрана на възможността правителството да дава почивни дни извън официалните празници, например за да слее почивката с уикенда поискаха национално представителните работодателски организации в писмо до председателите на две парламентарни комисии.

Подателите са АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, а получателите - председателите на комисиите по икономическа политика и туризъм и по правните въпроси.

Бизнесът иска промени в Кодекса на труда (чл. 154, ал. 2), с които да отпадне възможността Министерският съвет да размества почивните дни през годината.

Досегашната практика се отразява негативно на производството и работните процеси в предприятията, както и на цялостното състояние на бизнеса, аргументират се работодателите.

Според тях тази практика не води до възстановяване на силите на работниците и служителите, нито до пълноценна почивка, а напротив – до допълнително натоварване, преумора в отделни моменти и стрес на работната място.

Работодателските организации обръщат внимание върху относително произволния характер на решенията на МС за „сливане“ на групи от празнични дни, което силно затруднява бизнес планирането и разстройва системата на разплащане в държавата.

„Наличието на два официални празнични дни в седмицата означава автоматично появата на четири дни, в които не могат да се извършват никакви банкови операции и финансови транзакции“, пишат в писмото си работодателите.

Според проучване сред представителите на бизнеса, проведено в края на април 2016 г., повече от половината мениджъри категорично възразяват срещу дългите празници и отчитат ясно изразен негативен ефект върху функционирането на техния бизнес.

Сливането на празниците с уикенда се отразява добре на туризма, както и на част от транспортните фирми и фирмите с предмет на дейност търговия, но те са едва около 10% от всички компании в страната. В същото време, целият реален производствен сектор е ощетен, изтъкват работодателските организации.

Като аргумент срещу сливането на почивни дни работодателските организации посочват и факта, че дългите почивки у нас по никакъв начин не са синхронизирани с почивните дни в чужбина, а България е сред държавите членки на ЕС с най-голям брой национални празници, обявени за неработни дни. От друга страна, отработването на почивните дни в събота е неефективно, защото работниците и служителите са уморени от изтеклата работна седмица и производителността на труда им в съботния ден е по-ниска по презумпция.

„Едновременно с това, в съботните дни партньорите ни в чужбина по правило не работят и е нарушена комуникацията помежду ни“, споделят от организациите.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Lc
    lchhllr
    0 0
    20:45, 3 окт 2016
    Да ви го нахакам в дупарата.. Пък който иска да работи!

Още новини

Последни новини