Как да разберем кога наближава края на живота на SSD диск

SSD дисковете предлагат много по-висока скорост за четене и запис на информация. Устройствата с тази технология се различават съществено от класическите HDD модели. Пространството при конвенционалните дискове, което се използва за съхранение на данните може да се презаписва, колкото пъти е необходимо. Единственото изискване е хард диска да работи нормално и да не е повреден, както и да няма т.нар. "лоши сектори". Ситуацията е много по-различна при SSD дисковете, коментира PCWorld.

Всяка клетка, която съхранява информация може да бъде презаписвана и програмирана определен брой пъти. Основната причина за това е, че всяка операция за запис на данни изисква цялото съдържание в клетката да бъде изтрито преди да се използва отново. Този процес на записване, изтриване стимулира създаването на ерозия между отделните клетки, като не им позволява да се захранват с необходимото електричество.

Най-използваната флаш памет в SSD дисковете е т.нар. "Мulti-Level Cell" (MLC) и гарантира около 3000 цикъла на зареждане и изтриване на информацията в клетките. Ограниченият живот на SSD устройствата се измерва с количеството записани терабайти (TBW). Средната стойност в индустрията е между 75 и 150 ТBW. Повечето твърди дискове с тази технология се продават с допълнителен софтуер, който може да ви покаже тази информация.

Източник: digital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини