Три иновативни магистърски програми в сферата на туризма и социалната комуникация предлага Пловдивският университет

Изображение 1 от 3

    Три актуални и иновативни магистърски програми, съобразени с изискванията на професионалните сектори в областта на културния мениджмънт, културния туризъм и социалната медиация организира Философско-историческият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. И трите специалности са в рамките на акредитираното с най-висока оценка направление „Социология, антропология и науки за културата“.

    Магистърската програма по културен мениджмънт е разработена за студенти, които искат да прилагат получените знания в културния и творческия сектор. В учебния план са предвидени майсторски класове, в които ще преподават чуждестранни университетски преподаватели и утвърдени експерти в областта на културния мениджмънт от Европа и света. Част от лекциите ще бъдат преподавани на английски език, затова се изисква от кандидатстващите за магистърската програма да владеят английски език. По програмата „Еразъм+“ и със съдействието на чуждестранни културни институции в България се осигуряват стажове в чужбина, затова владеенето на чужди езици (френски, немски и испански) е предимство. При нужда Пловдивският университет предлага допълнително изучаване на езици чрез своя Департамент за чуждоезиково обучение.

    Магистърската програма „Културен туризъм и културно проектиране“ е разработена за студенти, които искат да се подготвят за професии в сферата на туризма и културата. Програмата е акредитирана и има за задача да даде по-широки теоретични и практически познания за културата като ресурс, за характера на културното наследство на България и Югоизточна Европа и неговото използване в областта на туризма и културните политики. Тя дава знания и обучава в умения за разработване на проекти в областта на културата и туризма.

    Разработени са три различни учебни плана съобразно с базисната подготовка на студентите: два двусеместриални и един четирисеместриален. Характерна особеност на учебния план е включеният практически стаж, насочен към придобиване на практически умения и прилагане на теоретичните знания в реална работна среда в сферата на културата/туризма. Той се провежда по избор в туристическа агенция, общинска културна институция, туристически информационен център, частна галерия, като студентите следват своите планове за бъдеща професионална реализация.

    Магистърската програма „Социална медиация и комуникация“ е

    насочена към подготовката на медиатори с умения и компетенции за посредничество в комуникацията между хората в съвременния свят. Усилващите се миграционни вълни, бежанците, свободното движение на хора, сгъстените срещи между различни култури, разделянето и неразбирането на членовете на традиционни досега и на нововъзникващи общности, новите граници, новите институции, които повлияват върху всекидневния ни живот, са предизвикателства, които изискват помощ и посредничество при конфликти и кризи в общности и групи, между индивиди и институции.

    Специалността отговаря и на изискванията на Министерството на правосъдието за подготовка на медиатори, а Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ е вписан в регистъра на институциите, които имат право да обучават такива специалисти. Завършилите магистърскатапрограма получават образователно-квалификационната степен „магистър“ и професионална квалификация „социален медиатор“.

    Те могат да се впишат в Единния регистър на медиаторите и да прилагат процедурата по социална медиация в държавни и общински администрации, в неправителствени организации, в бизнес среда, както и при междуличностна и междугрупова комуникация. Завършилите „Социална медиация и комуникация“ могат да работят като социални медиатори на свободна практика и/или в държавни, общински и международни администрации и в неправителствени организации.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Коментари в сайта

    Последни новини