Москов проверява защо линейка търси 40 минути адрес, докато човекът умира

Здравният министър Петър Москов се ангажира да провери случай, при който човек е издъхнал, докато е чакал линейка повече от 40 минути на ул. „Чарлз Дарвин” в столицата.

Пред журналисти в Министерския съвет той обясни, че става въпрос за подаване на погрешен първоначален адрес. Това е станало ясно от доклада от Спешна помощ, който е постъпил в Националния координационен център в здравното министерство.

Фаталният случай е от вчера и е описан много подробно във „Фейсбук” от жена на име Калина Линкова.

Жената разказва, че като отивала на работа около 10.00 часа вчера в кв. „Изток” на ул. „Жолио Кюри” и „Чарлз Дарвин” подминала човек, седнал на ръба на училищна ограда. Той се бил привел и леко хриптял, а телефонът му бил паднал на земята. Калина Линкова първоначално го подминала, тъй като сметнала, че е поредното „пиянде”. След две крачки се обърнала и видяла, че човекът паднал по очи на асфалта и се наранил. Тя и едно момче го повдигнали, попитали го как е и му донесли вода.

Мъжът бил неконтактен, с пяна на устата. След като се събрали още няколко души, Калина Линкова викнала линейка. Позвънила в 10.07 часа. „Първо централа, после препращане, груби лелки, нелепи въпроси. Няколко пъти повторих с ясна артикулация: Чарлз Дарвин 14 А, вх. Б. Отвратителен адрес, винаги го бъркат, затова повторих няколко пъти. Дадох и други индикатори – улици, посолство”, обяснява жената в социалната мрежа.

Консултирала се с колеги дали да не закарат те мъжа, но била посъветвана да почакат линейката. През това време човекът се освестил малко, но едва дишал и охкал. Имал болки в гърдите.

Събралите се граждани звъннали на последния номер в телефона му. За отрицателно време пристигнала жената, с която живеел на семейни начала и негов колега от училището, за което Линкова предполага, че е и работното му място. Линейката обаче продължавала да се бави.

Звъня още няколко пъти на грубите лелки, изнервям се, страх ме е за човека. Страх ме е за страха на жената до него. Чака я самота. Познавам чувството. И абсурда. Чуваме линейката нейде из квартала – заблудената линейка, която не може да намери адреса вече половин час. Звъня пак, други хора звънят. Били чули „Дарвин 17”. Изнервих се на диспечерката, процедих през зъби: „Много са ви прости колегите“. Тя се обиди, захвана се за емоционалния ми изблик и дори сподели с тия в линейката какво мисля за тях. Явно беше по-важно от смъртта, от глупостта, от некадърността, от хуманността...”, обяснява подробно случилото се Калина Линкова.

Насъбралите се хора завардили съседните улици да чакат линейката. В това време човекът вече крещял от болка и че си отива, че умира, че това е краят.

Когато линейката била на „Жолио Кюри”, гражданите я упътили и тя пристигнала на адреса в 10:43 часа. Минута по-рано обаче мъжът се свлякъл за последно, спрял да диша и пребледнял зверски.

„Линейката паркира спокойно, вяла сестра с кофти грим и адски млад и доста арогантен лекар се провлачиха от топлото купе и започнаха още по-вяло да правят сърдечен масаж. Жената на припадналия попита дали няма да сложат нещо под него, все пак лежи на твърдия асфалт. Лекарят изсумтя и с равен тон обясни, че на починал човек НЯМА КАКВО ДА МУ СЛАГАТ ИЗОБЩО...Поисках да се легитимира, не пожела – не съм била от полицията, да съм си питала дежурния екип по телефона”, продължава разказа си жената.

Тя снимала номера на линейката. След като по процедура била извикана полиция, тя слязла от работното си място, за да даде обяснения. Заканила се, че няма да остави нещата така и ще пише, ще помоли познати в телевизии да правят репортажи. Лекарят, който бил до нея, слушал, а след като си тръгнал подвикнал: „Между другото, добре ли излязохме на снимката”. В отговор тя се обърнала и му казала в прав текст: „Аз снимах номера на линейката, но ти си грозен ениуей“.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини