България остава без асансьори от 2017-та

Едва около 10% от асансьорите ще продължат да работят, ако от 1 януари 2017 година се спазят напълно законовите изисквания. 90% от асансьорите ще трябва да бъдат спрени, тъй като не разполагат с „телефон” – гласово устройство, което да осигурява връзка между ползвател и дежурен от фирмата за поддръжка.

От името на браншовите организации – на асансьорните техници, поддържащите фирми, както и на лицензираните фирми за технически надзор, неведнъж са искали и настоявали както за удължаване на срока, така и за разяснителна кампания от страна на Държавната агенция.

Цената на едно такова устройство варира между 100 и 200 лв., като от фирмите посочиха, че монтирането му би струвало най-малко 300 лвЦената обаче може да стане много по-голяма, тъй като монтажът при някои асансьори може да изисква много допълнителни датчици, устройства и дори кабели.

Не само това е плащането обаче, тъй като след закупуването на самото устройство трябва да се закупи и карта към някои мобилен оператор, както да се калкулира и абонамент за поддръжка. Съответно това ще увеличи със сигурност месечните разходи, които една етажна собственост плаща.

От асоциацията на фирмите за поддръжка на асансьори обясниха, че законът не формулира параметрите и техническите спецификации на въпросните устройства, така че да са сигурни,  че това, което се монтира отговаря и ще отговаря на изискванията. От друга страна не е формулирано и това кой – лице от етажната собственост или фирмата за поддръжка на асансьорите, с която е сключен договор, трябва да се обвърже с абонамента към мобилния оператор. От асоциацията попитаха и всъщност кой може да задължи някое лице да се обвърже с договор към мобилен оператор.

Самите браншови организации определят това изискване като напълно „казионно” и дори ненужно за самите ползватели от гледна точка на сигурността и безопасността на използването на асансьорите. Наблюденията от работата на тези устройства, където има монтирани такива – предимно по административни сгради – са, че те не се използват по предназначение при аварии, а за шеги и закачкиИма и вандалски актове спрямо тях.

Отделно на това в закона не е ясно разписано кой е отговорен за функционирането им, тъй като фигурата на собственика и ползвателя на асансьорите е размита – управителен съвет, управител на домсъвета и т.н., обясни Мирослав Паскалев, председател на софийската организация на асансьорните техници.

Той възропта и срещу сроковете, които се поставят, като ги определи като неадекватни особено на фона на това, че продължава да тече кампанията по подмяна на други по-важни елементи при по-остарелите асансьори като кабели, устройства за претоварване и устройствата за управление. Тези ремонти се трупат като финансови разходи за собствениците, т.е. за живущите в съответните сгради. Паскалев заяви и че тези разходи са непосилни за много места в страната, където често асансьорите се пускат дори само за зимата, за да може хората да си извозват дървата и въглищата за отопление, а на пролет като се стопли времето, асансьорът се спира.

Това е изнудване към българския народ, не към нас – фирмите и техниците, а към народа, е мнението на членуващите в асоциацията. От там предупреждават и че ако се изпълни изискването от 1 януари, то ще има фалирали фирми за поддръжка, а така само след 10 години няма да има техници и няма да има кой да поддържа преоборудваните асансьори.

Мирослав Паскалев и техническият експерт Иван Милов заявиха, че не може да се направи нищо, преди клиентът да даде парите за монтиране на т.нар. телефон. „А повечето хора са сигурни, че това е пълна глупост”, заявиха от асоциацията.

Иван Милов обясни и че това изискване за „телефон” само оскъпява техническата поддръжка на устройствата и лошото е, че това не е първото такова. Като пример той даде изискването за ниво на осветеност на шахтите, което е толкова високо, че може да оскъпи с до 250 лв. изграждането й. Освен че е и напълно ненужно.

Също така Иван Милов заяви и че Държавната агенция и държавата като цяло не са провели никаква разяснителна кампания, която да обясни на гражданите целта на преоборудването. Така излиза, че самите фирми за поддръжка непрекъснато изнудват хората с допълнителни пари.

От Асоциацията на фирмите за поддръжка на асансьори изложиха пред журналистите дълъг списък с инициативи, които са предприели, за да може да се внесе промяна в нормативната база, която касае поддръжката на асансьорите. Всички техни действия удрят на камък, когато се стигне до дирекциите в съответните министерства.

Такова удължаване на срока те ще искат отново, макар и да нямат никакъв отговор до момента.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини