Агенцията по заетостта стартира нова услуга -мобилни екипи в помощ на работодателите

Мобилни екипи в помощ на работодателите е новата услуга на Агенцията по заетостта, която стартира от септември тази година.

Мобилните екипи са създадени пилотно към Дирекция „Регионална служба по заетостта“ в областите София и Пловдив, Пазарджик и Смолян.

В екипа на Дирекцията „Регионална служба по заетостта“ в Пловдив, към която са Пазарджик и Смолян, има професионален трудов консултант, кариерен консултант и професионални трудови посредници.

В рамките на месец са проведени над 30 срещи с работодатели от въпросния регион -основно ключови фирми и предприятия, които търсят работници и специалисти от различни населени места в регион Пловдив.

Според първите събрани данни от срещите, работодателите срещат трудности с набиране на персонала- най-вече заради разминаване на квалификацията и образованието на регистрираните безработни, основно младите хора, и това което се търси на пазара. 

Има високо търсене на специалности с определена квалификация и това е основно в областта на машиностроенето, показват още проучванията.

В тази връзка ролята на мобилния екип е да координира и улесни взаимодействието между работодателите и „Бюрото по труда“ в региона като вид трудово посредничество, изцяло според потребностите на работодателите. Целта е по-бързо да се усвоят обявените свободни работни места, както и на търсещите работа, да я намерят и започнат в съседни населени места.

Като начало са изготвени списъци на големите предприятия и фирми от регион Пловдив, в който влиза и Смолянска област.

Списъците са отворени и всеки един работодател, който има нужда от работници с определена квалификация, може да заяви в Бюрото по труда в Смолян среща с мобилен екип, който да предложи съдействие и решение на регионалния пазар извън Смолян, обясниха още експертите.

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини