Експедиция от 55 учени ще изследва Антарктика

Петдесет и пет учени от 30 страни ще тръгнат на експедиция през декември с руски кораб, за да изследват Антарктика три месеца.


Те ще търсят отговор на въпросите за ефекта на глобалното затопляне върху региона, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Екипът ще отплава от пристанището на Кейптаун (РЮА) на 20 декември с руския изследователски кораб "Академик Трьошников". Очаква се научната експедиция да се завърна в РЮА на 18 март 2017 г. 

"Учените ще правят изследвания в редица дисциплини - биология, климатология, океанография, в името на антарктическия регион и неговото бъдеще", съобщиха организаторите на експедицията - първия проект на Швейцарския полярен институт, на официалното й представяне в Лондон. 

След призив към международната научна общност миналата година, организаторите на експедицията са получили над 100 предложения за изследователски проекти. От тях експертна комисия е одобрила 22.

"Важно е да проучим по-добре антарктическия регион - не само заради неговото опазване, но и в името на цялата планета. Научният прогрес никога не е зависил повече от диалога между различни дисциплини. Например, морската биология разчита на сложни математически модели, създадени от океанографи", допълват организаторите. 

Сред дейностите, които ще извършват участниците в експедицията, са картографиране на китове, пингвини и албатроси, обитаващи Южния океан. 

Част от учените ще изследват ефекта от замърсяването с пластмаса върху хранителната верига и ще изучават нейното първо звено, фитопланктона, както и ролята му за регулирането на климата. 

Въпреки че обещава изобилие от открития, мисията няма да мине и без рискове. "Ако някой от участниците страда от морска болест, тя няма да му се размине. В антарктическия регион постоянно се разразяват бури и със сигурност няма да ни подминат. Голямото предизвикателство ще бъде да продължим да работим дори когато корабът се намира насред страховита буря", казва научният координатор на експедицията, британецът Дейвид Уолтън.

"Промените в антарктическия регион са мерило за случващото се с планетата", отбелязва шведският предприемач, изследовател и съосновател на Швейцарския полярен институт Фредерик Паулсен.

Коментари в сайта

Последни новини