Кметът Мелемов напомня на министър Москов за обещаната от него Инвазивна кардиология за Смолянската болница

Кметът Николай Мелемов и настоящ председател на Асоциацията на родопските общини, изпрати писмо-обръщение  до министъра на здравеопазването д-р Петър Москов по повод острата необходимост от инвазивна лаборатория към МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ – Смолян.

Мелемов припомни, че при посещението си през фувруари т.г. в областния град, министър Москов се ангажира тя да бъде разкрита до края на тази година.

„Припомняме Ви за поетия ангажимент от Вас да бъде разкрита инвазивна кардиология в болницата до края на годината” , пише до здравният министър кметът Мелемов. Градоначалникът изразява всеобщото желание на жителите на Смолянска област да имат същата възможност за лечение като тези, в чиито градове има инвазивна кардиология. Безспорен факт е, че в тях смъртността е с 27% по-малка.

Инвазивна лаборатория в областната болница е необходима за съвременно лечение на инфаркт на миокарда, изразяващо се в отпушване на страдащата артерия.

В Смолянска област от тази съвременна терапия са лишени над 99% от страдащите, защото дилатацията трябва да се осъществи в специализирано звено, с каквото в Смолян не разполагаме.

Средноевропейската норма е да има лаборатория на всеки 100 000 души. По актуални данни населението на област Смолян е 121 752 жители. Статистиката показва, че смъртността при инфаркт на миокарда с прилагане на фибринолиза е от 8 до 12% за година, а при ангиопластика пада до 5-6%. Ако процедурата е в първия "златен час", тя е под 2%.

За страдащите пациенти от област Смолян проблемът е огромен. За да се осигури достъп до съответната лаборатория, болният трябва да бъде транспортиран в друг областен град за 90 до 120 минути. Този „златен час“ в повечето случаи се оказва непостижим поради това, че пациентът първо пътува от определено населено място до спешния център в съответната община, откъдето го насочват към МБАЛ - Смолян, след което се прави нова организация за неговото транспортиране до най-близката инвазивна лаборатория – в Пловдив. И като се има предвид високопланинския релеф на нашата територия, това е време, твърде често фатално пропуснато за болния”, обосновава се в писмото Мелемов.

Той е категоричен, че от създаването на инвазивна лаборатория в областния ни център би имало не само съществен здравословен, а и икономически ефект. Хората, които не са лекувани по този метод, но въпреки тези многобройни перипетии е спасен животът им, остават неработоспособни от 3 до 6 месеца и с трайни увреждания на организма, а след навременна интервенция пациентът е работоспособен след 24 до 48 часа.

На практика липсата на инвазивна кардиология на територията на област Смолян означава по-голяма смъртност и далеч по-висока инвалидност на пациентите с такива заболявания от региона в сравнение с пациентите в останалите краища на страната. И фактически те са неравнопоставени по отношение на достъп до жизнено важна медицинска услуга, посочва още в мотивите си градоначалникът.   

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Коментари в сайта

Последни новини