С цветя пред паметника на Ласло Наги Смолян отбеляза Деня на българо-унгарската дружба

Изображение 1 от 3

    С цветя пред паметника на унгарския поет, преводач и публицист Ласло Наги, Община Смолян отбеляза Деня на българо-унгарската дружба. На събитието присъстваха представители от РИМ „Стою Шишков”, Регионалната библиотека „Николай Вранчев”, ученици и граждани.

    Бюстът на Наги беше открит на 7 октомври миналата година пред Регионалната библиотека „Николай Вранчев“ в Смолян.„Почетният гражданин Ласло Наги завинаги ще бъде връзката на Смолян и Родопите с Унгария, връзката между българската и унгарската култура, връзката между двата народа”, каза в словото си зам.-кметът Венера Аръчкова. Тя посочи, че по решение на парламентите на Унгария и България, взето през септември тази година, 19 октомври става Ден на българо-унгарското приятелство. 

    По този повод кметът на Смолян Николай Мелемов изпрати поздравителни адреси на Н. Пр. Текла Харангозо – Посланик на Унгария в България, г-жа Дьорди Димитров – Директор на Унгарски културен институт – София и г-н Петер Гайда – кмет на община Кишпещ, с която община Смолян е побратимена от 2004г. насам.

    Обявеният Ден на българо-унгарската дружба е още едно доказателство за дългогодишните приятелски отношения между България и Унгария и ще служи като платформа за по-нататъшно сътрудничество в различните сфери на развитие на двете побратимени общини Смолян и Кишпещ, съвместно с добрата подкрепа на Унгарски културен институт „Балаши“ и на Посолството на Унгария в София, каза още зам.-кметът Венера Аръчкова.

    СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини