Специален софтуер предсказва риска от свлачища в Смолян и областта

Заместник-областният управител Андриян Петров оцени като изключително добро взаимодействието с доброволните формирования от област Смолян, които на практика са оказали голяма помощ по време на бедствията през миналата година. Това стана на срещана в Областна администрация на Смолян по време на „Ден на превенция на риска”, в която участваха и представители на самостоятелно действащи доброволни формирования от област Смолян. Срещата е част от планираните дейности по проект “Модел за оценка на риска от свлачища и за превенция и намаляване на последиците от бедствия”/ LANDSLIDE/, по Европейска програма „Финансов механизъм за гражданска защита”.

Петров отбеляза, че свлачищните процеси са един от големите проблеми на нашата територия, от гледна точка на инфраструктура и реални заплахи. “Затова нашето участие в този проект е от огромна важност и ние сме благодарни, че ще можем да черпим опит от нашите партньори от Италия, от Полша, от съседна Гърция”, коментира зам.-областният управител.

Инж. Радка Тунева-Янчевска - координатор на проекта, представи целите, извършените дейности, както и резултатите към настоящия момент. Доброволците бяха запознати с разработения модел и специфичен софтуер, чиято основна функция е на базата на събраните метеорологични данни и количеството на подпочвената влага да предсказват опасностите от свлачища. Софтуерът е адаптиран за всички тестови територии, които са включени в рамките на проекта, като една от тях е свлачището в района на „Смолянски езера”.

Общата цел на проекта LANDSLIDE е да се разработи и приложи иновативен модел за оценка на риска от свлачища, който да осигури динамична информация за по-добра оценка на риска и съответно подобряване планирането на мерките за превенция чрез насърчаване на култура на превенция сред заинтересованите страни. 

Водещата организация е Университет Камерино, Италия. Партньорите са Областна админинстрация-Смолян, Инситут за информационни и комуникационни технологии към БАН, Провинция Анкона, Италия, Астрономическа обсерватория-Атина, Гърция, област Белско Бяла, Полша. 

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини