Вселената има бутон за изтриване, който може да разруши стандартните физични модели

Ето ви малко храна за размисъл, физици допускат, че Вселената може би разполага със саморазрушителен механизъм, следователно всичко съществуващо в момента, може да изчезне завинаги, по всяко време, без предупреждение.

Ако се окаже, че бутонът за саморазрушение съществува, това означава, че в един момент сме тук, а в следващия вече няма да ни има.

За да разберем по-добре този ужасяващ сценарий, първо трябва да разгледаме два от основните принципа на Вселената.

На практика всичко съществуващо има енергийно ниво. Дървесината например има сравнително високо енергийно ниво, това и позволява при изгаряне да отдели много топлинна енергия. Останалата след този процес пепел, от друга страна, се характеризира с изключително ниско енергийно ниво.

Вторият фундаментален принцип на Вселената е стабилността. Той описва как всичко във Вселената се стреми да премине към “основното си състояние” - състояние, на абсолютна стабилност, с възможно най-малко енергия.

Т.е ако нещо във Вселената е нестабилно и съдържа много енергия, то прави всичко възможно да се освободи от тази енергия и да се върне към стабилното си състояние ? Всичко съществуващо се подчинява на това правило – дори в странния свят на квантовата механика.

Сега, когато вече сме наясно с двата принципа, е време да си поговорим за квантови полета - правилата на Вселената, на които трябва да се подчиняват частиците.

Квантовите полета също следват принципите на енергийните нива и стабилността, защото и те се стремят към най-ниските си енергийни нива. Но в този случай, не говорим за основно състояние, а за вкуумно състояние.

Според сегашните хипотези, всяко квантово поле е достигнало вакуумното си състояние – освен може би Полето на Хигс, което придава на частиците масата им.

Полето на Хигс само имитира вакуумно състояние. То се намира във фалшив вакуум.

Ако Полето на Хигс е във фалшив вакуум, това означава, че съществува огромно количество потенциална енергия, която само чака да бъде освободена и една случайна искра би могла да възпламени всичко, всеки момент.

Ако полето на Хигс внезапно освободи цялата тази потенциална енергия, то ще формира смъртоносно кълбо, което се започне да се разширява със скоростта на светлината, унищожавайки всичко по пътя си.

Лошите новини не спират до тук – това кълбо на смъртта ще преобърне с главата надолу стандартните физични модели и ще разруши химията такава каквато я познаваме днес. Това означава, че сегашният живот няма да се появи никога повече, след като кълбото на смъртта вече е преминало през Вселената....

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини