Картофи гиганти показаха на първия по рода си картофен фестивал в Чепеларе

    Първия по рода си картофен фест, тази събота и неделя събра в Чепеларе картофопроизводители, кулинари и гости от цяла България, а домакините от туристическия град ги посрещнаха с прословутото родопско гостоприемство и трапеза от картофени специалитети.

    Гостите вкусиха известния родопски пататник по чепеларски, картофени кюфтета, няколко вида торти от картофи, огретени, чипс, картофени салати, рула със сирене, питки от картофи и други вкусотии. Празникът беше открит от зам. – кметовете на Община Чепеларе Пантелей Мемцов и Георги Костадинов и председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите в България Тодор Джиков.

    „Надявам се събитието да даде посока към нови възможности за картофопроизводството в страната. Бъдещето на бранша е в производството на безопасна и качествена продукция, каквато в Родопите правим от векове. Искрено се надяваме празникът да се превърне в ежегоден и Чепеларе да привлича не само като туристическа дестинация, а и като място, където бизнеса има възможност за развитие“, изрази надежда в приветствието си кметът на Общината Славка Чакърова. Поздравителен адрес до картофения фестивал изпрати земеделският министър Десислава Танева.

    На изложението на производителите участваха както местни стопани, така и фирми. На площад „Олимпийски” фирмите „Агрико България”, „Норика България”, „Словбул Соланум”, ЕТ „Йордан Величков - Влади”, ЕТ „Качоров”, ЕТ ”Илия Канев”, Мая и Валери Странджалиеви и Антон Синaпов, изложиха разнообразни сортове картофи с различни вкусове, размери и качества.

    С награди и грамоти от Картофения фест се отличиха семейство Мая и Валери Странджалиеви за най-едър картоф, село Проглед грабна приза за гозби, а фирма „Агрико България” получи приза за иновации в картофопроизводството.

    За децата беше организирана „творителница”, в която изработваха различни фигурки от картофи, рисуваха и се забавляваха. Смях и хъс предизвикаха спортните игри, а накрая малчуганите получиха грамоти и подаръци.

    Изработената от чепеларски деца фигурка "Патейко" стана талисман на картофения фест и предизвика усмивки сред посетителите. В рамките на празника беше организирана конференция на тема „Картофопроизводството в България и ЕС”, на която бяха обсъдени проблемите в сектора, решения, иновации, тенденции и нововъведения в картофопроизводството.

    За доброто настроение на празника се грижеха самодейни състави от чепеларските села Орехово, Малево, Хвойна и Павелско, танцов клуб „Веселие” – Чепеларе, Ансамбъл „Орфей” към НЧ ”Родопска искара” 1880 и Николай Славеев.

    СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Коментари в сайта

    Последни новини