Делян Добрев сам се отказва от имунитета си

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев ще внесе заявление до ръководството на Народното събрание, с което изразява съгласието си да бъде снет депутатския му имунитет, съобщиха от партията на Бойко Борисов.

По-рано днес в парламента бе внесено искане от главния прокурор Сотир Цацаров за снемане на имунитета му

Искането се основава на доказателствата, които е събрала Софийската градска прокуратура за извършено от Делян Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма престъпление - умишлена безстопанственост. 

Според разследващите от това е настъпила щета за НЕК в размер на 4 561 697,27 евро. Прокуратурата твърди още, че деянието е извършено умишлено, от него са последвали значителни щети, а случаят е особено тежък.

Миналата седмица Софийската градска прокуратурата привлече като обвиняем Петър Димитров - бивш министър на икономиката и енергетиката, за това, че не е упражнил достатъчен контрол върху работата на бившите директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян за сключени от тях договори за доставка на оборудване, съобщиха от държавното обвинение.

Те са обвиняеми за това, че са сключили през 2007 г. неизгодна сделка за оборудване в АЕЦ "Белене" на стойност над 200 млн. евро. Договорът е бил с руската "Атомстройекспорт" и от него е произлязла вреда за държавата за над 77 млн. евро.

Делян Добрев ще внесе заявлението си за доброволно отказване от имунитета лично в деловодството на Народното събрание днес следобед и ще направи изявление.

Източник: http://dariknews.bg

Коментари в сайта

Последни новини