Родители да контролират качеството на закуските в училище, предлага Кунева

Родителите да контролират безплатните закуски, които получават учениците от I до IV клас, предложи вицепремиерът Меглена Кунева.

Според нея е необходимо контрола да осъществяват обществените съвети.

Мнението си министърът на образованието изрази пред представители на асоциация "Родители", фондация "Движение на българските майки" и национален алианс "Усмихни се с мен", с които се срещна днес.

Родителите трябва да подават сигнали за лоши храни, липса на етикети и съдържание, смята министърът.

Кунева предложи и да се направят срещи с представители на земеделското министерство и агенцията по храните, за да се организира начинът, по който качеството на безплатните храни в училище да бъде контролирано постоянно.

Родителите трябвало да могат да влияят и на избора на фирма, с която да се сключи договор за доставка. Получилите родителското благоволение, и съответно повече точки в крайната си оценка, щели да имат по-голям шанс за договор. Съответната фирма нямало да има шанс при 0 родителски точки.

Щял да се направи и забранителен списък на фирми, които са "излъгали" родителите и съответно децата.

Безплатните закуски в началния курс се осигуряват по Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка. По нея се отпускат около 20 милиона лева годишно, а храната за едно дете е на стойност между 50 и 95 стотинки на ден. Целта е допълнителен стимул за децата в риск от отпадане, особено в райони с висока безработица и предимно ромско население.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини