Турското оспорване на границите предизвиква дипломатическа буря

Докато Турция оспорва националните си граници, установени от договора от Лозана от 1923 г. и докато броят на нарушенията във въздушното и водното пространство на Гърция се увеличава, гръцките дипломати са осведомили редица високопоставени европейски чиновници за позицията на страната си, пише Ekathimerini.

Според добре осведомени източници, гръцките посланици са подчертали своята загриженост заради ревизионизма, изразен по време на скорошните речи на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, включително това, че е оспорил Лозанския мирен договор, установил съвременните граници на Турция. Растящата националистическа риторика предизвиква притеснения в Атина, заради това че може да ескалира и последствията от това да бъдат непредсказуеми.

Гръцките посланици изразяват загриженост от това, че Турция има военно присъствие в три от съседните си страни – Кипър, Сирия и Ирак – и са обърнали внимание към турските усилия да се наложи натиск срещу Гърция заради мюсюлманското малцинство в провинцията Тракия. Различните чуждестранни представители са реагирали по различен начин на притесненията на гръцките дипломати.

Представител на голяма европейска страна заяви, че разбира гръцките притеснения, но изолацията на Турция от международната сцена, заради развитията в региона трябва да се имат предвид, отбелязва още "Фокус".

Друг западноевропейски дипломат е описал турското поведение като „странно“, но заяви, че Западът няма възможността да си позволи да развали отношенията си с Турция, заради възможното проваляне на споразумението между Брюксел и Анкара за мигрантите.

Източноевропейски дипломат заяви, че риториката на Ердоган е грешна и създава рискове за международното право.

 

Източник: http://www.actualno.com

Коментари в сайта

Последни новини