Близо 50 души са избягали от бунтовниците в Алепо

Четиридесет и осем души от източните квартали на град Алепо успяха да избягат към западните райони; там армейска част ги посрещна и им осигури безопасно място.

Това предаде снощи сирийската държавна информационна агенция САНА, цитирана от Франс прес и БТА.

Сирийската агенция допълва, че бунтовническите групировки използват цивилните в източните части на града като жив щит.

За момента не е ясно дали хората са мирни жители или бунтовници, кои квартали са напуснали и как са стигнали до контролираните от режима западни райони, добавя АФП.

Фотограф на тази агенция, намиращ се в контролираната от правителствените сили част на Алепо, каза, че видял от три автобуса да слизат хора, които после били отведени във временни жилища.

ТАСС, която също се позовава на САНА, предаде че 48-те са мирни жители, сред които има жени и деца.

ООН обвинява и Дамаск, и бунтовниците

От друга страна ООН заяви, че отговорни за провала на операцията за евакуиране на болните и ранените от Източен Алепо са едновременно въоръжените групировки, сирийското правителство и местните власти.

 За писменото изявление на зам.-генералния секретар по хуманитарните въпроси Стивън О'Брайън предадоха ТАСС и Франс прес.

Той сочи, че сътрудниците на ООН и партньорите им са били готови да започнат да евакуират хората, обаче липсвали гаранции за сигурност.

Евакуацията беше възпрепятствана от различни фактори, включително бавенето на необходимите разрешения от страна на местните власти, отбеляза О'Брайън. Той обвини също въоръжените групировки за наложените условия, а сирийското правителство - за отказа да допусне доставянето на медицински материали и оказване на друга помощ в източната част на града.

След три дни на затишие воюващите страна още не са се договорили, военните операции бяха подновени и насилието расте. Политическите и военните съображения отново вземат връх над човечността в Сирия, добави О'Брайън.

Ново хуманитарно примирие в Алепо не е на дневен ред, каза вчера руският заместник външен министър Сергей Рябков, цитиран от АФП.

През последните седем денонощия полетите на руската и сирийската авиация над Алепо са напълно прекратени. Самолети не доближават града и не нанасят удари, заяви днес говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини