Общинарите разработват проект за продължаване на социалните услуги

Общински съвет даде съгласието си и възложи на кмета да бъде разработен проект „Интегрирана подкрепа в семейна среда“.

Той ще е по процедура „Активно включване“ и ще се казва Реализация на комплексни действия за улесняване достъпа до заетост и предоставяне на иновативни интегрирани социално - здравни услуги на уязвими групи в община Първомай

Приоритет е намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване и подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места.

Реализирането на проекта ще подобри качеството на живот на уязвимите групи, достъпа до социални услуги в общността и до пазара на труда чрез въвеждане на комплексни действия на територията на община Първомай. Дейностите са от голямо значение за общината, тъй като за възрастните хора и хората с увреждания липсват перспективи и възможности за ресоциализация, не са развити алтернативните услуги и те разчитат единствено на своите близки.

Проектът ще е продължение на действащото от 2013 година звено за услуги в домашна среда към „Социални патронаж“, което разшири дейността си през миналата година и предлага „Социален асистент“, „Личен асистент“ и „домашен помощник“.

Предвиденият срок на изпълнение е месеци 20 и ще включва дейности не само за обслужване на нуждаещите се от лични асистенти и помощници, но и обучение на хората, които ще предоставят услугите. По този начин ще се осигури придобиване на компетентности и работа на безработни лица.

Финансовата рамка на проекта може да бъде между 80 000 и 391 166 лв. Като не се изисква самофинансиране от общината.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини